keskiviikko 1. elokuuta 2012

Day 5 - blown away

Välierässä Tim joutui taipumaan paremmilleen ja tyytymään paikkaan perjatain B-finaalissa. Analysoin alla hieman tilannetta. En halua selitellä, vaan analysoida. Analyysillä en pyri muuhun kuin siihen että ymmärrämme suoritusta ja siihen vaikuttavia tekijöitä.

Alkuerässä kilpailut käytiin myötätuuleen, puolivälierissä sivutuuleen ja välierissä vastatuuleen. Kilpailun jälkeen Timin ensimmäinen kommentti oli että "I got blown away" lähes samaan hengenvetoon hän kiitti siitä työstä jonka olemme tehneet ja kysyi että olenko pettynyt häneen.

En voi olla pettynyt urheilijaan joka on kilpaillut kykyjensä äärirajoilla ja kehittynyt huimasti viime kesästä tähän kesään. Testit ovat menneet hyvin ja harjoittelu on ollut tasapainoista ja ajoittain todella kovaa. Jos vertaillaan semifinaaleja hieman; Tim 1000m väliajoissa toisessa erässä soutanutta Hackeria 0,4 kymmenystä edellä. Hacker oli tuossa vaiheessa kolmantena ja piti sijansa loppuun. En voi pitää Timin soutua heikkona, hän vain joutui maksamaan hintaa lyhyehköstä varrestaan ja kevyehköstä massastaan.

Fysiikan lait ovat tuulilosuhteiden kannalta lajissamme sellaiset että kilpailijan ja veneen massa yhdessä pitävät yllä vedossa saavutettua nopeutta palautusvaiheen yli. Kitka hidastaa vauhtia joka tapauksessa, mutta suurempi massa pitää nopeutta yllä paremmin suuremmasta kitkasta huolimatta. Tim painaa n. 10-20kg vähemmän kuin hänen kilpakumppaninsa. Pienempään mieheen mahtuu tehoa vähemmän kuin suureen, vaikka suhteellinen teho olisikin suuri. Historia tuntee pienikokoisia olympiavoittajia avoimessakin luokassa, mutta menestystä ei ole saavutettu vastatuulen vallitessa, ainakaan sellaisen 4-5m/s tuulessa joka sääennusteen mukaan radalla oli.

EN sano että myötätuulen tai tyyneen Tim olisi finaaliin päässyt, vaan että hän olisi niissä olosuhteissa ollut paremmin mukana taistelussa finaalipaikasta. Taistelu paikoista on äärettömän kovaa ja pienenkin tasoituksen antaminen johtaa yleensä tappioon. Aleksandrov ei voittanut Timiä tuulen vuoksi vaan omaa hyvyyttään. Huippu-urheilussa marginaalit ovat pienet ja monet asiat vaikuttavat lopputulokseen. Tim ei ole ollut koskaan kotonaan vastatuulessa, mutta olisin toivonut että hän olisi taistellut maaliviivalle asti. Henkinen kantti petti siinä vaiheessa kun Tim yritti hivuttautua Alexanderin rinnalle, ja Alexander vastasi vetämällä lisää kaulaa.

Keskustelimme tehdystä työstä ja totesimme että on aika turhaa olla pettynyt. Harjoittelu sujui hyvin ja Tim on mielestään paremmassa kunnossa kuin koskaan aiemmin. Olemme onnistuneet, mutta tulos jäi realisoitumatta parhaalla mahdollisella tavalla. Vastatuuli sopii toisille urheilijoille ja myötätuuli toisille. Lassi Karoselle (105kg) tämänpäiväinen keli jossa on piukea vastainen, mutta ei isoja aaltoja näytti sopivan erinomaisesti. Toivotaan siis että kelit jatkuvat samanlaisina ja länsinaapuri ottaa mitalin. (ja että Timin olympiaennätys jää näiden kisojen jälkeen voimaan ;)

Perjantaina on edessä B-finaali ja sunnuntaina kotimatka.

Ei kommentteja: