sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Head of the Cork

Portugalissa tuotetaan valtaosa maailman korkista. Korkki tehdään korkkipuun kuoresta, puu kuoritaan 9 vuoden välein ja myydään korkkitehtaisiin jotka sitten valmistavat kuoresta korkkia etupäässä viinin valmistajille. Avis sijaitsee korkkipuun kasvualueella ja siitä regatan nimi. Sopiva suomennos kilpailun nimestä on sikäli hankala, että Head tarkoittaa pitkän matkan soutukilpailua, ja siihen liitetään yleensä joen, kaupungin tai sponsorin nimi. Kysymys kuuluukin miten tuon "head" osion tuossa suomentaisi. Head on Pää tai johtaja, mutta mitä tarkoittaa kilpailun nimenä "Korkin Pää", tai korkin johtaja. Ymmärrän sen mitä tuo tässä kohden tarkoittaa mutta en ole keksinyt soutukilpailuun sopivaa ilmaisua. Jossain mielessä "kuningas" voisi suomessa istua nimeen ja tarkoittaa lähelle samaa. Saimaan kanavaregatan nimi voisi olla Kanavan Kuningas...mene ja tiedä.

Kilpailumatka oli n. 6km, loppuaikojen perusteella hieman alle, sillä mikäli matka oli täysi 6km olivat loppuajat todella kovia. Kilpailun voitti Portugalin kevyessä kaksikossa Lontooseen matkaava Pedro Fraga, ajalla 21:12, (2000m 7:04) kakkoseksi souti Timin kanssa tuiman taiston käynyt Henrik Stephansen (21:35). Tim (21:45) jäi tässä mittelössä kolmanneksi kolaroituaan rannan kanssa pariin otteeseen. Jälkimmäinen kolari sattui Timin ohittaessa Henrikiä 1500m ennen maalia, Henrik onneksi herrasmiehenä varoitti Timiä ja kalustovahingoilta vältyttiin. Tim tuumasi että hän ei oikein ole koskaan ollut hyvä suunnistaja...Onneksi oikeat kisat käydään poijutetulla suoralla radalla. Vauhtiin ja tuntumaan Tim oli tyytyväinen, vaikka eväät parempaan sijoitukseen olivatkin olemassa. Fragan vauhti oli Timille liikaa, joten kakkoseksi olisi ehkä ollut saumaa, ykköseksi ei. Neljänneksi souti Fragan kaksikkokaveri Nuno Mendes ajalla 21:56.

Portugalin Fragan suoritus oli erinomainen. Teknisesti hyvää soutua ja fysiikkaakin on takana ihan mukavasti C2 2000m miehen ennätys on 6:09. Portugalilaisten mukaan Fraga on sitä parempi mitä pidempi matka, mutta kyllä tuo 2k ennätys kertoo että tehoa lyhyempiinkin koitoksiin löytyy. Samuli Cederström oli 14. ajalla 23:33, 3 sekuntia naisten kisan ykkösen, Tanskan Fie Erichsenin jälkeen. Samuli on soutanut avovesillä nyt viikon, joten siihen nähden suoritus oli kelvollinen. Teknisesti Samuli vetää ihan hyvin, tehoa ja fysiikkaa on kehitettävä jotta vauhti kasvaa, tekniikkaa unohtamatta. Fie kertoi kisan jälkeen että Samulilla oli kisassa myös melkoisia suunnistusvaikeuksia, ja että hyvillä linjoilla Samuli olisi vähintäänkin taistellut hänen kanssaan pykälää paremmasta sijoituksesta.

Toinen kisan suomalaisedustaja oli Eeva Karppinen joka selvitti urakkansa naisten sarjan viidentenä ajalla 25:51. Kakkoseksi Fie Erichsenin jälkeen veti Norjan Tale Gjortz 24:07, 3. Tine Hiort Schoyen 25:04, 4. Carla Mendez 25:29. Kaikkiaan kilpailuun otti osaa 67 soutajaa. Tulokset

Edelliseen blogiini viitaten alla vielä pieni aikavertailu parhaisiin 2000m aikoihin;
1. Pedro Fraga 95,94% (LM1x)
2. Henrik Stepahnsen 91,1% (M1x)
3. Tim Maeyens 90,35% (M1x)

...Samuli Cederström 86,33% (LM1x) Samuli on vielä junnu, mutta en löytänyt junioreiden noteerauksia niin käytin miesten aikaa joka on samalla U23 paras aika

Naiset
1. Fie Erichsen 90,98%
2. Tale Gjortz 88,64%
3. Tine Hiort Schoyen 85,32%

...Eeva Karppinen 82,74%

Uskoakseni matka oli 100-150m "lyhyt" sillä vesi on kohtuullisen viileää ja pienestä myötätuulesta huolimatta keli ei ollut erityisen nopea.

Ei kommentteja: