Soutu avovesillä ei varsinaisesti ole tulosurheilua, johtuen siitä että keliolosuhteet vaikuttavat olennaisesti loppuaikoihin. Loppuaikoja voi kuitenkin vertailla suhteellisen objektiivisestikin toisiinsa käyttäen hyväksi soudun kaikkien aikojen parhaita aikoja. (World Best Times) Suorituksen "taso" ilmaistaan prosentteina parhaasta ajasta, matkalla ei ole keskinäisessä vertailussa väliä, 6km tulosta voi hyvin verrata maailman parhaaseen 2km aikaan. Olennaista on tietysti se, että olosuhteet säilyvät samoina kaikkien vertailtavien soutajien suorituksen ajan.
Suuret soutumaat käyttävät lahes poikkeuksetta parhaita aikojaan harjoitustensa seurannassa ja myös arvokisavalinnoissa. Otetaan esimerkki eilisistä Seneffen pitkän matkan kilpailuista jotka samalla ovat Belgian maajoukkuekatsastus. Olosuhteet Seneffessä olivat hyvät, keli aurinkoinen, n + 14 astetta. Veden lämpö n. 5-7 astetta. Olosuhteet eivät olleet järin nopeat, mutta soutajien keskinäinen vertailu on olosuhteiden puolesta oikeudenmukaista. Pitkillä matkoilla vesillä soudettaessa kevyen luokan ja avoimen luokan soutajien ero on prosentuaalisesti pienempi kuin 2000m matkoilla.
M1x kolmen parhaan vertailu: (LM = Miesten kevyt luokka jossa vertailuarvo on eri kuin miesten avoimessa)
1. Tim Maeyens 22:17,2 (88,24%)
2. Hannes Obreno 22:56,15 (85,70%)
3. Tim Brys (LM) 23:32,5 (86,41%)
W1x neljän parhaan vertailu: (LW = naisten kevyt luokka, jossa vertailuarvo on eri kuin naisten avoimessa)
1. Jo Hammond (LW) 25:12,45 (88,82%)
2. Eveline Peleman (LW) 25:15,64 (88,68%)
3. Katia Rottiers 25:33,38 (83,65%)
4. Annick De Decker 25:41,86 (83,19%)
Mitä prosentit kertovat
Yksikertaistettuna asia on niin että mitä lähempänä maailman kärkeä ollaan, sitä paremmat ovat prosentit. 100% on yhtä kuin paras aika. Esimerkiksi 500m max vedoissa pitää kärjen vauhdissa ollakseen hyvissä olosuhteissa päästä prosenteissa reilusti yli sadan, jotta pystyy kilpailemaan huipun kanssa.
Tshekissä oli käytössä samantyyppinen järjestelmä, jota Premysl Panuska kävi Suomessa 2006 esittelemässäkin. Tshekit eivät vertaa suoraan maailman parhaisiin aikoihin, he käyttävät omaa, varsin lähellä parhaita aikoja olevaa taluokkoaan. Tshekeillä on tietysti se onni että he voivat käyttää vertailussaan sekä Ondrej Synekiä että Mirka Knapkovaa, jotka ovat ehdotonta eliittiä miesten ja naisten yksiköissä. Vuoden 2010 vertailussa he olivat huhtikuussa molemmat 2000m katsastuksissa n. 94% vauhdissa vertailuaikoihin nähden, (kolmen 2000m kisan keskiarvo). Tshekissä kaikkiaan 14 venekuntaa saavutti yli 90% tason. Näissä karsinnoissa olin itse paikalla ja olosuhteet olivat kohtuullisen hyvät; lievä myötätuuli, lämmin ilma, ja suhteellisen kylmä vesi. (Kylmä vesi jarruttaa enemmän kuin lämmin, siksi hyvät ajat syhtyvät yleensä radoilla joilla myös vesi on lämmintä.)
Miksi vertailuja käytetään?
Vertailuja käytetään toteamaan venekunnan taso vertailussa muihin veneluokkiin ja vertailussa oman veneluokan kansainväliseen tasoon. Oikein käytettynä vertailu antaa hyvää tietoa venekunnan mahdollisuuksista menestyä kv. kilpailussa. Suoudussa joudutaan usien myös valitsemaan esimerkiksi MM-kilpailuihin kahden tai useamman eri veneluokkaa soutavan joukkueen välillä. Vertailu parhaisiin aikoihin tekee mahdolliseksi veneluokkien keskinäisen kilpailun edustuspaikoista. Kun vertailua käytetään jatkuvasti sekä kilpailuissa että harjoituksissa, on valmentajalla ja urheilijoilla jatkuvasti käsitys siitä, millä tasolla he soutavat. Järjestelmän avulla vältytään turhan suurilta ennakko-odotuksilta, parhaimmillaan ajoista ja vauhdeista keskustellaan avoimesti valmentajien ja urheilijoiden kesken. Hyvä esimerkki olivat harjoitusvedot joita teimme Uuden-Seelannin soutajien kanssa viime kesänä. Kaikista pätkistä otettiin ajat, ja harjoitusten jälkeen tulokset ilmestyivät huoltokopin oveen. Sieltä jokainen kävi katsomassa oman, tai venekuntansa vertailun. Tuloksissa joukkueet oli laitettu paremmuusjärjestykseen prosenttien mukaan.
Alla pari tuubiosoitetta joista voi katsoa Avisin harjoitusvetoja, ja vaikka analysoida tekniikkaa ;)
http://www.youtube.com/watch?v=MZZUj6cpL4U&noredirect=1
http://www.youtube.com/watch?v=MnVpWP5BjIw&feature=related
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti