tiistai 4. elokuuta 2009

Zupanovice

On kesäisin muutaman sadan asukkaan kylä ja talvisin muutaman kymmenen ihmisen asuinpaikka. Nyt Zupanovice on Tsekin soutumaajoukkueen valmistautumisleiripaikka. Paikka sijaitsee n. tunnin matkan päässä Prahan keskustasta etelään. Vesistö on samaa Vltava jokea joka virtaa Prahan halki.

Tsekit kansoittavat Vltavan vartta kesäaikana lomillaan asuen mitä eriskummallisimmissa asumuksissa. Yleensä asumukset ovat kelluvia, jos vesi nousee riitävän korkealle. Veden ollessa alhaalla "lautat" ovat paalujen päällä siten että edes lautan pohja ei ole vedessä. Rannoilla näkee tietysti myös oikeita veneitä ja jonkin verran myös mökkejä. Rannat ovat kuitenkin niin jyrkät että mökkejä ei kovin moneen kohtaan ole mahdollista edes rakentaa. Yhtään saunan näköistä rakennusta en ole nähnyt. Veden lämpö on sen verran korkealla että uida tarkenee ilman saunaakin. Tsekki on EU maa, mutta olen tähän mennessä nähnyt vesillä ajellessani pelastusliivit noin yhdellä lapsella sadasta. Veikkaan että hinta on jonkinlainen este.

Viikolla öisin Zupanovicessa on hiljaista, mutta viikonloppuna ravintolat, (tai se yksi ravintola) ovat auki myöhään ja lomanviettäjät nauttivat virvokkeita ja jonkinlaista örinää saattaa kuulua öiseenkin aikaan. Olen itse pyrkinyt välttämään örinöitä ja yrittänyt käydä harrastamassa soutua aamuisin ennen aamupalaa. Tuntuu mukavalta kuntoilla. Ehkä tällä kunnolla kehtaisi lähteä jopa SM-kilpailujen pariairokaksikkoon, sillä siellä näyttää olevan vilisemällä vanhoja tuttuja, mutta ne kisat taitavat nyt jäädä väliin.

Zupanvicessa on ollut aikaa lukea, kuunnella musiikkia, urheilla ja nukkua. Totuuden nimessä on sanottava että perhettä on ikävä. En ole ollut koskaan kova ikävöimään, mutta parin kuukauden ero Päivistä, Idasta ja Sarasta tuntuu kovin pitkältä.

Veneen kulku on kohtuullista mutta mitalivauhdissa en usko meidän olevan. Hieman on sitä ongelmaa että jokaisella soutajalla on oma vahva käsitys siitä miten hommaa tehdään ja kun niitä käsityksiä mahtuu veneeseen neljä, on yhtenäisyyttä vaikea saavuttaa. Soutajat eivät ole täällä tottuneet ajattelemaan, vaan tekemään. Kaikille vieraalla kielellä operointi on ajattelun kehittämisessä hankala yhtälö, mutta yrittänyttä ei laiteta. Vedimme nelosen kanssa pari testipätkää lauantaina, kun kokeilimme erilaisia airoja ja veneen säätöjä. Tonnit menivät aikoihin 2:51,8 ja 2:52,2. Nopeusmittarin kalibroinnin pitäisi olla hyvin lähellä oikeaa. Jos toisen tonnin voisi painaa samaa vauhtia, niin tuloshan voisi olla hyväkin, mutta saa nähdä. Kisat alkavat kolmen viikon päästä, joten siihen saakka on vain treenailtava ja yritettävä saada vene yhtenäiseksi. Kaksikon osalta MM-näytöt ovat heikohkot, saa nähdä valitaanko sitä MM-kisoihin lainkaan.

Toivotaan myös että Jämsänkoskella on hyvät soutusäät viikonloppuna ja suomalaissoutajat saavat kisailla oikein sydämen kyllyydestä.

Ei kommentteja: