keskiviikko 17. elokuuta 2011

Viimeistellen

Olemme leireilleet Timin ja kevyen pariairokaksikon kanssa Hazewinkelissä nyt reilut pari viikkoa. Harjoituskavereina ovat täällä Uuden-Seelannin soutajat, joiden kansssa olemme vedelleet pieniä kisoja pariin otteeseen. Huomenna rykäistään 2k leirikisa, joka kyllä kertoo missä olemme menossa. Luzernissa uuden - Seelannin sällit voittivat LM2x lähdön ja Mahe Drysdale oli Miesten yksikössä kakkonen. Vastus on siis sitä luokkaa että voitot olisivat melkoinen yllätys, vaikka sälleillä on ihan kohtuullisesti kulkenutkin. Taso tulee mitattua riittävän vahvaa vertailukohtaa vastaan.

Uuden-Seelannin joukkueella on yhteisiä pätkiä pari kertaa viikossa, ja kaikki harjoitukset vedetään ryhmissä. Esimerkkeinä ryhmistä ovat M2x ja LM2x, W4x, M1x ja W1x, LM2-, W2- ja LM1x. Lähes kaikki "työ" tehdään näissä ryhmissä. Uuden-Seelannin valmentajat ovat toivottaneet meidätkin mukaan treeneihin, mahdollisuus jota olemme pariin otteeseen hyödyntäneet. Mielenkiintoista on kuitenkin se, että he näkevät ryhmäharjoittelun menestyksensä perustana. Ryhmä motivoi ja tukee tekemistä ja tuo siihen laatua, hauskuus säilyy huipullakin vaikka harjoitusmäärät ovat kohtuullisen kovia.

Riittävän tasokkaissa alueellisissa harjoitusryhmissä voisi olla suomalaisenkin soudun kehittämisen avain. Tarkoitan tällä päivittäistä harjoittelua. Leirit ovat sinänsä hyviä ja niitäkin tarvitaan, mutta loppukädessä päivittäisen harjoittelun laatu ratkaisee. Valmentajien pitäisi nöyrtyä sen tosiasian kanssa että yksin tekeminen tuo harvoin tulosta, eikä ole urheilijan kannalta katsottuna motivoivaa. Yksikkösoutajakin tarvitsee ryhmän ympärilleen! Eihän tuossa sinänsä mitään uutta ole, jos katsomme mitä tahansa soudussa menestyvää joukkuetta, tai maata, on ryhmäharjoittelu kaikkialla isossa roolissa. Uuden - Seelannin systeemi näyttää ruokkivan sitä oikein erityisesti.

Huomenna siis kisaillaan ja tiistaina nykäistään viimeinen kovempi treeni ennen Blediä. Bledistä täydellinen onnistuminen olisi 2 olympiapaikkaa, mutta aika näyttää. Kisat alkavat siis 28.8. paikassa jossa muuan Pertti Karppinen voitti maailmanmestaruuden vuonna 1979. Silloin Bled oli osa Jugoslaviaa, nykyinen kartta kertoo paikan kuuluvan Sloveniaan. Matkustamme kisapaikalle 24.8, joten siellä nähdään, ja ratkotaan asetelmat aika pitkälle Olympialaisia ajatellen.

Ei kommentteja: