perjantai 26. syyskuuta 2008

Wind of change

Kun aloitin LW2x valmentajana oli minulla mielessäni kysymys siitä että onko Suomeen mahdollista luoda projekti jossa soutajat menestyisivät vuodesta toiseen? Olen saanut vastauksen kysymykseeni. Vastauksen saaminen on vaatinut paljon, ja on se myös antanut paljon. Viimeiset 5 ja 1/2 vuotta soutuvalmennus on ollut toinen työni, yritykseni ollessa toinen. Yritykseni teki osaltaan projektin mahdolliseksi, maksoihan se infran luomisen lisäksi palkkani vaikka työaikani yrityksessä pieneksi jäikin. Yritykselleni jäi projektista käteen ainakin soudun kasvanut julkisuusarvo ja hyvä imago lajin osaajana.

Koen että minun on aika muuttaa toimintatapoja ja kenties tehdä jotain aivan muuta, olenhan soutanut jo lähes 30 vuotta!
Luopuminen projektista tuli helpoksi kun saimme järjestettyä Ilonalle Soutuliittoon päätoimisen pestin. Nyt Ilonalla on hyvä mahdollisuus näyttää kyntensä valmentajana ja ryhmään pääsee mukaan muutama nuori soutajakin. Päätoimisen valmentajan palkkaaminen on Soutuliitolle pitkä askel eteenpäin. Toivotan sydämellisesti onnea Lontoo 2012 projektille, ja myös alkavalle nuorten huippuprojektille.

Kunnallispolitiikka

Politiikka tuntui kiinnostavalta. Tapaisin uusia ihmisiä ja tutustuisin erilaiseen organisaatioon. Kiinnostuksen seurauksena olen nyt Kokoomuksen kunnallisvaaliehdokas. Politiikka ei olisi niin kuormittavaa etten ehtisi nauttia urheilusta ja uudesta talostamme. Tunsin että nyt olisi hyvä ottaa rennosti ja harrastaa liikuntaa ja kunnallispolitiikkaa. Ehkä voisin samalla harrastaa vähän juniorivalmennustakin Vuoksen Soutajissa. Ehdokkuuteni kunnallisvaaleissa pakottaa minut tässä vaiheessa myös julkistamaan seuraavat rivit.

Soitto Tsekistä

Tämän viikon maanantai mullisti kaiken vielä kerran. Sain soiton Tsekistä ja minulta tiedusteltiin halukkuutta valmentaa Tsekin maajoukkueessa. Olen otettu siitä että työtäni arvostetaan niin paljon että palkkaamistani harkitaan. Palan Tsekin soutukulttuuria ja Prahan fasiliteetit nähneenä pidän tarjousta suurena kunnianosoituksena. Menemme vaimoni Päivin kanssa neuvottelemaan 4 vuoden pestistä 11.-12.10. Olen kiinnostunut, mutta on paljon asioita jotka täytyy saada hoidettua ja varmistettua ennen kuin tiedän mitä teemme. Haaste Prahassa olisi kova, mutta valtavan mielenkiintoinen, ja kenties ainutlaatuinen. Mahdollisuus Prahassa aloittamiseen on noin fifty-sixty, aika näyttää.

Mahdollisille äänestäjilleni minun täytyy luvata se, että yritän tehdä päätökseni ennen kunnallisvaaleja, ja tiedotan siitä vähintään tässä blogissani. Eihän Kokoomukselle annettu ääni koskaan hukkaan mene vaikka Prahaan muuttaisimmekin. :)

keskiviikko 17. syyskuuta 2008

Politiikkaan

Tähän saakka varsin urheilupainotteinen blogini saa tulevaisuudessa muunlaistakin sisältöä. Pitkien keskustelujen ja harkinnan jälkeen ryhdyin kokoomuksen kunnallisvaaliehdokkaaksi.

Miksi?

Päätöksenteko ja vaikuttaminen ovat haasteellista työtä. Elämäni on tähän saakka ollut lähes yksinomaan urheilua. Ehdin tosin opiskella Helsingin Yliopistossa luokanopettajaksi 1985-1992 välisenä aikana ja harjoittaa opettajan ammattiakin vuosina 1992-1994. Yrittäjyys vei sen jälkeen mennessään. Yrittäjyydessä törmää yrittäjyyden ongelmiin ja urheilussa törmää urheilun ja liikunnan ongelmiin. Huippusoutajien valmennus on avannut minulle mahdollisuuden oppia ravitsemuksesta ja hyvinvoinnista täysin asioita, joilla laajasti hyödynnettyinä voisi olla merkitystä kansanterveydellekin.

Vastuullisuus

Olen toiminut Soutuliiton hallituksessa ensimmäistä kertaa jo 1989. Soutuliitto toimi kahdeksan vuotta, 1997-2006 Imatralla yritykseni tiloissa. Tuona aikana soutuliiton talous tervehdytettiin ja huippu-urheilun sektorilla palattiin samaan aikaan mitalikantaan. Olen vastannut Soutuliiton taloudesta vuosina 1997-2001 ja naisten kevyen pariairokaksikkoprojektin valmennuksesta vuosina 2003-2008. Etenkin valmennuksen tulokset ovat kaikkien nähtävillä, mutta tuloksia tusin olisi saavutettu ilman tervettä taloutta.

Finnrowing Oy täyttää muutaman vuoden kuluttua 20 vuotta. Olin onnekas saadessani Concept2 soutulaitteiden edustuksen Suomeen vuonna 1992. Soutukaverini kyselivät noina aikoina että mihin ihmeeseen meinaan soutulaitteita kaupata Suomen soutumarkkinoiden ollessa olemattomat. Ensimmäisenä vuonna myimme 32 laitetta. Nyt laitteita on myyty Suomeen jo n. 6000kpl. Uskon ymmärtäväni joitain myös markkinoinnin päälle.

Nöyryys

Olympiatasolla olin ensikertalainen tämän kesän kisoissa. Menimme kilpailuihin nöyrällä asenteella, emme tienneet kaikkea mitä kohtaisimme. Politiikan näyttämölle astun samanlaisin ajatuksin. En kuvittelekaan tuntevani Imatran Kaupungin asioita kuin omat taskuni. Voin ainoastaan pyrkiä selvittämään asioita, oppia hallitsemaan kokonaisuuksia ja tekemään vastuullisia päätöksiä.

Kokoomus

Yrittäjänä arvoni ovat olleet aina lähellä Kokoomusta. Uskon tulevaisuuden rakentamiseen vastuullisen yrittämisen kautta. Halusin liittyä puolueeseen jolla on riittävä painoarvo jotta se voi oikeasti vaikuttaa asioihin.

tiistai 2. syyskuuta 2008

Kuka on paras?

Pekingissä hehkutettiin kovasti Michael Phelpsiä ja Usain Boltia. Aihettakin tietysti oli mutta onko Michale Phelps kaikkien aikojen paras urheilija? Kysymys vaatii vähän lähempää tarkastelua. Phelpsin ura on nyt kahden olympiadin mittainen. Hän on huippulahjakkuus lajiin jossa on mahdollista voittaa jopa kahdeksan kultaa samoista kisoista. Tekeekö kultamitalien määrä urheilijasta kaikkien aikojen parhaan. Oma subjektiivinen käsitykseni on että ei tee. Mielelläni katsoisin urheilijan uraa kokonaisuutena huomioden tietysti myös lajin jossa urheilija tuloksiaan tekee. Ketä tuleekaan mieleen näistä kisoista?

Luonnollisesti mieleen tulee soutajia, soutaja kun olen itsekin ja heidät parhaiten tunnen. Tulokset ovat poimintoja näiden sankareiden mittavilta urilta. Laittamatta näitä urheilijoita mitenkään järjestykseen nostan kaikille hattua. Jokaisen ura on pitkä. Urheilu kehittyy ja pitkä ura kertoo siitä että urheilija on pystynyt kehittymään vielä silloinkin kun aika alkaa tehdä kehitystä vaikeammaksi. Muista lajeista löytyy varmasti myös pitkän uran tehneitä menestyneitä urheilijoita, älköön tietämättömyyteni minulle tuntemattomista uroteoista loukatko ketään.

Eskild Ebbesen (27.5.1972) LM4- DEN
Atlanta 1.
Sydney 3.
Ateena 1.
Peking 1.
Ebbeseniä on valmentanut tällä hetkellä Kanadassa työskentelevä Bent Jensen. Tanskan LM4- joukkue omisti soutunsa Pekingissä syöpää vastaan taistelevalle Jensenille.

Juri Jaanson (14.10.1965)M1x
Tasmania (MM) 1990 1.
Ateena 2.
Peking 2. (M2x, Tonu Endrekson)
Juri on saavuttanut parhaat tuloksensa yhteistyössä Igor Grinkon ja vaimonsa Tatjana Jaansonin kanssa.

Josefa Idem GER 1984-1989, ITA 1990->
Meloja joka meloi nyt seitsemänsissä olympialaisissaan.
Olympiaura alkoi 1984 Los Angelesissa K2 pronssilla.
Söul 5.
Barcelona 4.
Atlanta 3.
Sydney 1.
Ateena 2.
Peking 2. (hävisi kullan 0,004 sekuntia!)
Idemiä on vuodesta 1990 saakka valmentanut hänen aviomiehensä ja heidän kahden lapsensa isä Guglielmo Guerrini.

Puolan Miesten Pariaironelonen

Joukkue voitti olympiadin aikana kaikki MM-tittelit ja Pekingissä veneluokkansa vieläpä ylivoimaiseen tapaan. Marek Kolbowicz ja Adam Korol saavuttivat ensimmäiset mitalinsa pariairokaksikossa 1998.

Konrad Wasilewski
Marek Kolbowicz
Michal Jelinski
Adam Korol


Joukkueen valmentaja Alex Wojciechowski on mielestäni ansainnut FISA:n coach of the Year palkinnon.

Marit Van Eupen NED
Pronssia Ateenasta LW2x
LW1x maailmanmestari 2005-2007
Kultaa Pekingistä LW2x
Valmentaja Josy Verdonkschot on ollut ajan hermolla koko olympiadin ajan.