keskiviikko 29. lokakuuta 2008

Oodi Buttenhoffille


Buttenhoff on ravintola Imatran kävelykadun varrella. Ravintola on liian mieto ilmaisu kuvaamaan Buttenhoffia. Gourmet - Instituution taustalta löytyvät Birgitta ja Lasse Buttenhoff, jotka ovat luoneet ravintolasta ainutlaatuisen kohtaamispaikan, Imatran olohuoneen. Ruoan Gourmet arvosta huolimatta paikka on onnistunut välttämään tilanteen jossa herne lautasella huhuilee kaveria. Annokset ovat reiluja ja maukkaita. Birgitta ja Lasse ovat pitäneet vaatimustason korkealla sekä ruoan että palvelun laadun suhteen, Buttenhoffille voi viedä kenet hyvänsä; mukava ja maittava ruokahetki on pomminvarmasti edessä. Palvelu on yksilöllistä ja mukavaa. Yksilöllisyydestä kertoo sekin että muutama vuosi sitten tilasin päivällisellä lammasta ja sen kanssa olutta. Kiril tuumasi että hän ei anna oluen pilata hyvää lammasta vaan toi minulle erinomaista punaviiniä lampaan seuraksi. Osaaminen, ammattitaito ja ylpeys niistä näkyvät hienolla tavalla tämän ravintolan toiminnassa.

Kävin itse Buterilla syömässä ensi kertaa vuonna 1987 Ruokolahden SM-soutujen yhteydessä, pöydässä josta on sittemmin muodostunut kantapöytämme. Jo silloin paikka syöpyi mieleeni, kun sitten muutimme Imatralle 1994 minun ei ollut vaikea löytää itseäni Buttenhoffin maittavan ruoan ja erinomaisen olut- ja viinivalikoiman äärestä. Vuonna 2003 yritykseni muutti kävelykadun varrelle ja luonnollisesti aloin viipyillä Buterin lounailla työnteon kannalta katsottuna välillä liiankin pitkään. Uskallan väittää että Buterilla on rentouttava vaikutus yksilöön varsinkin kiireisen työpäivän keskellä.

Birgitta ja Lasse jäävät hyvin ansaitulle eläkkeelle marraskuun alusta lukien. On onni Imatralaisille, ja väittäisin että kaikille suomalaisille, että Birgitan ja Lassen elämäntyö jatkuu uusien omistajien, Kirilin ja Julian toimesta.

Kun vuoden vaihteessa suuntaamme Prahaan on minun löydettävä lounaani jostain muualta. Buterin jättämä aukko on täyttämätön, sillä hyvään ruokaan liittyy ympäristö, ihmiset ja koko sosiaalinen tapahtuma. Takaan ja alleviivaan että lähivuosina Imatralla käydessämme minut varmimmin löytää Buterilta, ja kun palaamme Imatralle tulevaisuudessa niin odotan jo nyt vesi kielellä hyviä lounaita ja romanttisia päivällisiä vaimoni Päivin kanssa.

Ei kommentteja: