perjantai 9. toukokuuta 2008

Odotusten mukaan


Munchenin maailmancupin alkuerät on soudettu. Suomalaisveneet jäivät ulos 12 parhaan joukosta, mutta onko tulos huono, keskinkertainen vai jopa hyvä? Maallikolle vaikea kysymys johon on syytä antaa hieman taustaa.

Faktat

- kilpailu on suomalaisten kesän ensimmäinen, muilla on kilpailuja alla, eteläeurooppalaisilla paljonkin. Puntit tasoittuvat seuraavissa MC osakilpailuissa touko-kesäkuun vaihteessa ja juhannuksena. Kilpailemisen myötä sekä soudussa vaadittava suorituskyky terävöityy että tekninen suoritus rentoutuu ja taloudellistuu. Näiden tekijöiden kehittyessä vauhdit paranevat reilusti
- vastatuuli hidastaa pienikokoisen soutajan etenemistä enemmän kuin suurikokoisen. Kaikki suomalaiset näissä kisoissa ovat melko pienikokoisia ja eivät taatusti hyödy tuulesta.
- Ulla Varvio tähtää alle 23 vuotiaiden MM-kilpailuihin ja käyttää MC - kilpailuja kasvattamaan kovuutta ja kilpailukokemusta. Hän ei ole vielä valmis menestymään aikuisten joukossa, mutta se ei ole hänen tavoitteensakaan - vielä.
- Kevyen luokan naiset palaavat omaan luokkaansa jossa he ovat olleet kilpailukykyisiä, uskon että he tulevat olemaan kilpailukykyisiä myös tänä vuonna.
- Soutu on erittäin ennustettava laji; on tietyt joukkueet tai soutajat joiden suoritus on lähes aina hyvä. Esimerkkinä Puolan miesten pariaironelonen joka on voittanut viimeisen 3 vuoden aikana kaikki kilpailunsa. Tätä ei tapahdu hiihdossa tai pallopeleissä. Tämä ei kerro lajin huonosta tasosta vaan enemmänkin sen haastavuudesta. Fyysisesti kova yhteen hitsautunut joukkue on vaikea voittaa. Yhteen hitsautuminen vie yleensä paljon aikaa, siksikin tähdenlennot ovat harvassa.

Erien välinen aikavertailu on täällä ollut hankalaa vaihtelevan tuulen voimakkuuden vuoksi mutta uskon tämän päivän tulosten perusteella Minnan ja Sannan olevan kilpailukykyisiä kevyen luokan kilpailuissa. Ilona on vetänyt vasta yhden lähdön, joten hänen osakkeistaan en tiedä vielä. Ilona sairasteli keväällä sen verran että hän ei ole sitäkään vertaa valmis vielä kuin muut mutta uskon homman paranevan kisa kisalta.

Huono - keskinkertainen - hyvä

Sanoisin että odotettu. En voi sanoa että huono koska en odottanut parempaa, en voi sanoa että hyvä koska en voi olla tyytyväinen niihin sijoituksiin joista nyt taistellaan. Toisaalta keskinkertaisuuskaan ei kuvaa suorituksia koska kuitenkin hyvääkin vauhtia nähtiin. Sanoisin että tulos oli business as usual. Saatiin mitä tilattiin, kovia vetoja valmistamaan urheilijoita kovempiin vetoihin jotka sitten valmistavat kovempiin vetoihin...

Ei kommentteja: