maanantai 25. heinäkuuta 2011

U23 Amsterdam 20.-24.7.

Heti kärkeen täytyy todeta että en ole koskaan ollut kilpailuissa joissa ratojen erot olisivat olleet näin räikeät, ehkä lukuunottamatta 1987 Kööpenhaminan finaalipäivää. Myötätuuli laittoi veden pyörimään altaassa ja radat 4-6 saivat vetää myötävirtaan ja radat 1-3 vastavirtaan. Räikeimmät erot olivat ratojen 5-6 ja 1-2 välillä.

Kisajärjestäjät laittoivat välierien voittajat radoille 5 ja 6 ja kakkoset radoille 3-4. Viimeisinä finaaliin menneet olivat ulkona mitalitaistosta. Tietyllä tavalla huonosta radasta saa syyttää vain itseään; Voittamalla alkuerän, puolivälierän ja ´välierän on latu mitaleille auki ja potentiaalisin haastaja naapuriradalla, vieläpä niin että saa muihin nähden etua radastaan, joka jo lähes varmistaa mitalisijoituksen. Entä jos alkuerässä on huonolla radalla jolta on mahdoton ponnistaa hyvään sijoitukseen? Mielestäni Amsterdamin altaalle täytyy tehdä jotain tai 2014 MM-kisat siirtää muualle. Kysymys on urheilijoiden ja valmentajien työn kunnioituksesta ja kilpailun oikeudenmukaisuudesta.

Bram Dubois souti kelvolliset kilpailut. Voittamalla alkuerän ja puolivälierän hän lunasti itselleen hyvän radan välierään ja ponnisti sieltä Finaaliin. Välierän 3. sijoitus oli lähellä olla pykälää parempi, joka olisi avannut tien pronssikamppailuun. Finaaliveto oli myös kilpailuna hyvä, joten arvosana 9-. Voidaan sanoa että Bram kilpaili omalla tasollaan hyvällä asenteella.

Thekkien pariaironelonen kävi finaalissa tiukan taistelun Ukrainaa vastaan. UKR vei kisan nimiinsä muutaman metrin erolla, eli hopeaa Tshekeille, jotka näemme jälleen Bledissä. Sieltä heillä on tavoitteena olympiapaikka kuten muillakin Blediin matkaavilla soutajilla.

Kisojen ainut suomalaisedustaja Robert Ven veti yhden vedon heikosti ja jäi puolivälierässä 12 parhaan ulkopuolelle. Muut kilpailut olivat hyvinkin kelvollisia. Suomi on auttamatta jäämässä kelkasta kansainvälisessä kilpailussa, vai pitäisikö sanoa että on jo jäänyt kelkasta. Norja oli muutama vuosi sitten samassa tilanteessa kuin Suomi, muutama edustaja muutamassa luokassa. Siinä missä Suomen rivit ovat harvenneet, Norjan ovat tiivistyneet. Norjalla oli suuri joukkue Amsterdamissa, joka oli myös vauhdillisiesti kelvollisesti mukana kilpailuissa. 15 Norjalaista kilpaili kuudessa venekunnassa. Suomen soutu on katoamassa marginaaliin, valitettavasti. Marginaaliin katoaminen ei merkitse sitä että Suomesta olisi mahdoton nousta huipulle, mutta se merkitsee sitä, että kulttuuri on pieni, toimijoita vähän ja taso heikko kansainvälisesti katsottuna. Näistä lähtökohdista huipulle nouseminen on haastavaa, kunnollista vertailukohtaa ei ole muuten kuin ergotulosten valossa. Odotan sitä että joku suomalainen vetää jälleen alle 5:50 tai kevyen luokan soutaja alittaa 6:10. Parhaat U23 soutajat ovat jo noissa luvuissa...