keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Päätöksen aika

Menin eilen tapaamaan Tsekin liiton puheenjohtajaa, ja pyytämään eroa tehtävästäni. Ajatuksenani on tehdä kausi loppuun ja pakata sen jälkeen tavarat ja palata Imatralle. Osasyynä eroon ovat vaimoni Päivin koti- ja työasiat. Työnantajani pyysi minua jatkamaan Lontooseen saakka sopimukseni mukaan, mutta näimme sen mahdottomaksi tässä tilanteessa. Sovimme asian niin että olen käytettävissä tarvittaessa huhtikuun loppuun 2011. Perhe palaa Imatralle jo tänä kesänä. Yritän itsekin vierailla Suomessa hieman useammin tämän järjestelyn myötä.

Valmennuksellisesti tein myös omaa välitilinpäätöstäni. Fyysisesti ryhmä on kehittynyt kohtuullisesti. 10 avoimen luokan soutajan joukosta 2km testissä oman ennätyksen teki talven aikana 6 ja 6km testissä 8. Kevyessä ryhmässä tulokset olivat vastaavat.

Tekniikkavalmennuksen osalta prosessi on kesken. Edellytän valmennettavilta tekniikan syy-ja seuraussuhteiden ymmärtämistä jotta laatu säilyisi harjoituksissa koko ajan, ympäri vuoden. Kieliongelmat ovat hidastaneet tätä prosessia. Tsekkiläisessä kulttuurissa valmentaja on enemmän käskijä kuin avustaja tai ajattelija. Käskijän roolia en ole kokenut omakseni, minulle on tärkeää että urheilijat oppivat ajattelemaan tekemistään itsenäisesti ja analyyttisesti. Sama pätee fyysiseen harjoitteluun. Olisi tärkeää että urheilijat ymmärtävät harjoittelun rytmityksen, levon, sekä ravinnon merkityksen kokonaisuudessa. Tsekin soudussa harjoitellaan kyllä kovaa, ja asenteella mutta muut kokonaisuuden muodostavat asiat vaativat kehittämistä. Kielimuuri on pitänyt kommunikaation valitettavan pinnallisena ja vähäisenä, joka ei ole ymmärryksen kannalta hyvä asia. Fyysisen harjoittelun rytmitystä olen yrittänyt havainnollistaa Suunto t6 ja Firstbeatin analyysiohjelman avulla. Tämä viesti on mennyt perille kohtuullisen hyvin, ja nämä avut ovat auttaneet parempiin tuloksiin.

Kommunikaation pinnallisuus ja valmennuksellinen kulttuuriero vievät valmennustyöstä pois niitä asioita joista valmennuksessa eniten nautin, tässä ehkä kiteytyy yksi peruste sille että on aika palata Suomeen.

Bledissä M4x sukelsi mutta kevyt 4- ja pariairokaksikko pystyivät hyviin suorituksiin. Pariaironelosen ongelmat ovat soututekniikassa, ja joukkueen kemia ei myöskään toimi, joten M4x on nyt hyllytetty. Munchenin MC:n lähtee U23 4x ja yksi tai kaksi pariairokaksikkoa. U23 pariaironelosella on nyt sauma nousta ykkösneloseksi,toivottavasti vauhti riittää ja nuori joukkue kehittyy.

Välitilinpäätöksessä on siis + merkkisiä että - merkkisiä asioita. Hommahan on täydellistä vasta sitten kun kansallislaulu soi, jos sittenkään. Urheilu on vain se maailman tärkein sivuasia.

Ei kommentteja: