maanantai 7. kesäkuuta 2010

97. Primatroky

Artikkeli suomennettu omia lisäillen Google translatorin avulla, Tshekin Soutuliiton tiedotteesta

Primatorky on Prahan pormestarin suojelema kilpailu, joka kilpailtiin nyt 97. kerran. Pääveneluokka on miesten kahdeksikko, jossa koettiin yllätys; kahden airon soutajat voittivat perämiehensä Vladimir Havelin johdolla kilpailun ennen Duklan Oldrich Hejdusekin kipparoimaa yhden airon soutajien joukkuetta. (Havelin lempinimi on Kobra, hän on loistava perämies joka teki eilen todellisen täsmäiskun). Yksikkökisat voittivat Ondrej Synek ja Jitka Antosova.

Voittajajoukkue souti kokoonpanossa Tomas Karas, Jan Andrle, Petr Buzrla, Petr Ourednicek, Jakub Houska, Jakub Makovicka, Petr Vitasek ja David Jirka, perämiehenään Havel, (Lokomotiva Beroun). Voittoaika 5:04,10 on rataennätys.

”Olemme onnellisia ja yllättyneitä, emme odottaneet voittoa huolimatta lauantain alkuerävoitosta suosikkijoukkuetta vastaan. Alkuerävoitto antoi meille kuitenkin itseluottamusta. Rata oli todella raskas, ja siellä oli valtavia aaltoja. Taistelimme ankarasti voittaaksemme.”

”Harjoittelimme kahdeksikkoa vain neljä päivää, joten voitto on yllätys. Alkuviikosta emme uskoneet että pystymme kilpailemaan suosikkeja vastaan. Suosikin täytyy aina todistaa voimansa, meillä ei ollut mitään hävittävää.” Luonnehti Jirka.

Jirka mainitsi myös että loistava aika on osin myös luonnonvoimien ansiota, sillä Vltavan virtaus oli normaalia suurempi viimeviikkoisten sateiden jäljiltä. Perinteikäs kilpailu sai myös neljä uutta voittajaa, Andrle, Buzrla, Ourednicek ja Houska eivät ole koskaan ennen tätä kilpailua voittaneet.

Kilpailujen ensimmäinen yllätys koettiin lauantaina, kun Cambridge putosi finaalista. Cambridge olisi mielellään haastanut Duklan tässä kilpailussa, jota kukaan Tshekin ulkopuolelta ei ole koskaan voittanut.

Yksikkökilpailun voitti Synek joka nautti kilpailun ilmapiiristä ja erinomaisesta säästä. Synek voitti 9 sekunnin erolla ennen Slovakian Lukac Babacia. Synek olisi halunnut kilpailla myös kahdeksikossa, mutta tällä kertaa se jäi väliin. Naisten yksikön voittaja Jitka Antosova kilpaili myös naisten kahdeksikossa, ja voitti sen VK Slavian kahdeksikon kanssa.

Primatorkyssa veneluokkina olivat yksikkö ja kahdeksikko, mukana olivat kaikki ikäluokat, vanhemmat taiteen harjoittajat vetivät limilautasilla puoliulkohangoilla perinneasut päällään. Vanhimmat osallistujat olivat lähes 90-vuotiaita ja kilpailuja käytiin myös junioriluokissa. Kilpailu kerää kaikki Tshekin soutajat Prahan sydämeen yhteen tapahtumaan joka on myös suuri mediatapahtuma. Ensimmäinen lähtö oli sunnuntai-aamuna 8:20 ja miesten kahdeksikko starttasi 12:00. Kilpailurata ei ole suora ja n. 700m jälkeen joki kääntyy ja kääntökohtaan on laskettu rataliput jotka määräävät kääntöpaikan jokaiselle radalle. Lähtölinjakaan ei ole suora ja todellisen tilanteen näkee vasta kääntöpaikan kohdalla. Ratoja on viisi, joten alkeriä - ja välieräjärjestelmä on hieman poikkeuksellinen. Nyt soudettiin 3 alkuerää joista 10 parasta eteni välieriin, ja toisesta välierästä 3 joukkuetta eteni finaaliin ja toisesta kaksi. Kaavio ohjaa ensimmäiseen välierään enemmän kovempia joukkueita, ja sen vuoksi siitä pääsee finaaliin 3 joukkuetta. Kaavio myös määrää millä tavoin alkueristä edetään välieriin. Kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen kokemus, voitto tuntui hyvältä, ja antoi joukkueelle rutkasti itseluottamusta.

Kilpailun jälkeen oli Duklassa juhlatilaisuus johon löysi tiensä myös Cambridgen joukkue. Grillissä muhi kalkkunaa ja porsasta, ja olutta riitti tynnyrikaupalla. Cambridgen miehet kertoivat että kevät on sujunut opiskellessa, ei niinkään veneessä. He kertoivat myös sen, että Cambridgessa ei voi ainoastaan soutaa. Akateeminen kuri on ankara, ja soutajienkin on pakerrettava tinkimättä myös tutkintonsa eteen. Kova opiskelurypistys Boat Racen jälkeen selittää aika hyvin joukkueen hitaan vauhdin näissä kinkereissä. Joukkueessa souti neljä huhtikuun Boat Race kokoonpanossa ollutta soutajaa, medialle Cambridgen läsnäolo oli iso asia vaikka lopullinen sijoitus olikin vasta B-finaalin toinen, eli 7.

Primátorky, veslařská regata v Praze:
Miehet:
1x 1. Synek (Dukla Praha) 6:20,19, 2. Babač (SR/Piešťany) 6:29,04, 3. Rédr (SR/Bratislava) 6:40,83.

8+ (Primátorky): 1. Dukla Praha/Beroun (Jirka, Vitásek, Makovička, Karas, Houska, Buzrla, Andrle, Ouředníček, korm. Havel) 5:04,10, 2. Dukla Praha (Gruber, Koloc, Szabó, Pilc, Melichar, Doleček, Bruncvík, M. Horváth, korm. Hejdušek) 5:04,40, 3. Dukla Praha/Neratovice/Olomouc (Altman, Srna, Klang, Vrabec, Handlovič, J. Horváth, Běhal, Slavík, korm. Bilíková) 5:12,74.

Naiset:
Skif 1. J. Antošová (Slavia Praha) 7:23,62, 2. Zbořilová (Bohemians Praha) 7:35,20, 3. Merunková (Blesk) 7:55,49.

8+ 1. Slavia Praha/Pardubice (J. Antošová, B. Vařeková, G. Vařeková, L. Antošová, Čvančarová, Stillerová, Kopecká, Pazderková, korm. Soukupová) 5:56,55, 2. Smíchov/Ústí nad Labem 6:04,63, 3. ČVK Praha/Bohemians Praha/Jindřichův Hradec/Neratovice 6:06,28.