sunnuntai 15. marraskuuta 2009

Lakkoileva suomi

Täältä seurattuna tuntuu käsittämättömältä että tänä aikana Suomessa lakkoillaan. Työpaikat katoavat muutenkin halvemman työvoiman maihin ja niillä aloilla joilla töitä kuullaan lakkouutisia jatkuvasti. Ei ole suurikaan ihme jos lama Suomessa jatkuu pitkään. Finnair tekee muutenkin tappiollisena aikana lakon takia pari miljoonaa ylimääräistä pakkasta päivässä. Hiihtokeskukset olisiva auki ensimmäisiä viikonloppuja ja ei muuta kuin lakko päälle... Luottamus Suomeen ja suomalaisiin yrityksiin rapistuu, ja etenkin Finnairille se on kova kolaus. Idän liikennettä on markkinoitu voimakkaasti ja toiminnan epävarmuus toimii negatiivisena markkinointina. Lentäjien uho on huolestuttavaa, valmius jopa kuukausien lakkoon!

Täältä Tsekin vinkkelistä katsottuna näyttää siltä että suomessa on totuttu liian hyvään. Keskiansio täällä on n. 800€/kk, ja asioita osataan tehdä halvalla, eikä valiteta turhasta. Jos palkka tippuu, niin voi hakea muita töitä tai niellä pudotuksen. Viereisellä rakennustyömaalla paiskitaan hommia 7pvää viikossa aamuseitsemästä iltaseitsemään. Jos irtisanominen iskee, ansiosidonnaista ei taida kovin kauaa laariin liristä; motivaatio uuden työpaikan löytämiseen tai yrittämiseen on suuri. Pienen Suomen paras keino säilyttää työpaikat on joustavuus. Joustamattomuus tekee heikkona aikana helposti yritysten toiminnan kannattamattomaksi ja usein seurauksena on toiminnan alasajo tai konkurssi. Joustolla olisi mahdollista päästä yli laman ja ehkä sitten nauttia paremmista eduista parempina aikoina. On käsittämätöntä ja lyhytnäköistä pitää kynsin ja hampain kiinni saavutetuista eduista silloin kun se merkitsee työpaikan loppumista!

Finnairilla on edessä kovat ajat. Lentäjien lakko kohdistuu loppukädessä myös heihin itseensä. Saa nähdä kuinka kauan Finnair nykyisessä muodossaan ylipäänsä on olemassa. Ehkä lentäjän ammatissa on helppoa saada töitä muista yhtiöistä kun Finnairin tulevaisuus ei tunnu lentäjiä huolettavan...Ammatin vastuullisuutta ja vaativuutta väheksymättä Finskin lentäjä tienaa kuukaudessa enemmän kuin keskiverto EU-asukas Tsekinmaalla vuodessa!

Ei kommentteja: