torstai 17. syyskuuta 2009

Můj rok jedna v České republice

Jedenácté místo na mistrovství světa není dobrý výsledek. Měli jsme rychlost na lepší výsledek (jak jsme viděli v semifinále), ale ztratili jsme možnost závodit ve finále A o 0,1 vteřiny.

V průběhu mého krátkého času jsem již něco viděl z českého veslování. Rád bych se s Vámi podělil o své úvahy, které snad pomohou českým veslařům být rychlejší a VYHRÁT na mistrovství světa nebo na olympijských hrách. V Poznani jsme viděli, že máme dobrou tréninkovou filozofii a veslařskou techniku. Několik lodí se probojovalo do finále A; rád bych poznamenal, že zde nejsem, abych kritizoval české trenéry, kteří udělali skvělý kus práce, ale rád bych přinesl nové úhly pohledu, které mohou pomoci naším lodím být ještě lepší.


Co zlepšit?

Jako bývalý trenér lehkých vah jsem viděl vliv tělesné váhy na rychlost lodě, který může být větší, než si můžeme myslet. Snížení tělesné váhy je první věc, kterou se můžeme zrychlit. Můžeme matematicky spočítat kolik jeden kilogram váhy přidává na mokrém povrchu lodi (mokrý povrch lodi – jak moc je loď ponořena do vody), tedy jak moc se zpomaluje loď v určité rychlosti.
Například zvýšení váhy o 10kg v posádce M4x znamená 1,36 vteřin ztraceného času při rychlosti 5:45 na 2000m. Díky tomu, že jsme prohráli o 0,1 vteřiny tak 1,36 vteřin je hodně. Jeden kilogram by znamenal 0,14 vteřin, což by stačilo na finále A za předpokladu, že by síla sportovce zůstala neměnná. Tuto matematickou kalkulaci můžeme použít na jakoukoliv disciplínu. U skifu 1kg navíc znamená 0,6 vteřiny. Mnohem víc než u M4x.

Podobná kalkulace je možná při porovnání individuálních časů na Concept2 a různé váhy. Díky tomu, že mám informace o polské M4x (závodní váha, časy na Concept2) mohu svůj tým s těmito daty porovnávat. Polský průměr Concept2 na 2000m je 5:57,3 při průměrné váze 92,2kg. Naše M4x vážila na MČR v Olomouci 90,5 kg a průměrný výkon na Concept2 byl 6:01,3. Když vezmeme v potaz skutečnost, že naše posádka je „trochu lehčí“ a že mokrý povrch lodi je menší, můžeme „upravit“ náš výsledek matematicky a můžeme získat výkon 6:00,4. Pro mě to znamená, že jsme hodně pozadu za polskou posádkou v naší fyzické výkonnosti. Cíl je být lepší než polská posádka do budoucna. Proto potřebujeme zlepšit naše výkony na Concept2, ale zároveň udržet stejnou tělesnou váhu, nebo dokonce tělesnou váhu snížit na závodní období. Neříkám, že bychom všichni měli být lehké váhy, ale věřím, že každý veslař má optimální tělesnou váhu, který by se měl projevit v nejlepším výkonu na vodě. „Tuk“ nepohání veslařskou loď.


Jak snížit tělesnou váhu a zároveň si udržet vysokou úroveň výkonu?

Je vědecky znovu a znovu dokazováno, že zdravá a na antioxidanty bohatá strava podporuje regeneraci stejně tak imunitu proti infekcím a onemocněním a překvapivě je také dobrou zbraní proti únavovým zraněním. Zdravá strava normálně upraví tělesnou váhu na optimální hodnotu. Se zdravou výživou je také možné ovlivnit střevní floru pro lepší boj proti virům. Znalost zdravé výživy se v nejlepším případě přenese přes sportovce na jejich rodiny, jejich po-sportovní život a umožní lidem dobré zdraví.

V Dukle máme skvělé místo na zlepšení výživy sportovců. Věřím, že je to velmi efektivní způsob, jakým dosáhnout lepší zdraví sportovců v průběhu tréninků a závodů, ale také lepších výsledků při závodech. V letošním roce jsme vylepšili stravování na soustředěních a já silně věřím, že bychom měli v těchto snahách nadále pokračovat přes stravování na všech závodech a soustředěních. V budoucnu budu
o této problematice psát podrobněji, přesto se ptejte na cokoliv pokud máte otázky.


Silový trénink

My, jako trenéři se snažíme vytrénovat rychlé veslaře. Viděl jsem tréninky na nárůst svalové hmoty vrchní části těla, která závodníkovi přidává váhu, ale ne rychlost pro veslování. Nerelevantní váha také zpomaluje loď. Síla, speciálně horní části těla, není téměř nikdy určujícím faktorem pro veslařskou výkonnost. Když se jednoduše podíváme na většinu úspěšných veslařů, velká skupina z nich jsou vysocí a štíhlí závodníci s dlouhými svaly a minimem tělesného tuku. Vždycky zde budou výjimky potvrzující pravidlo, ale být výjimkou znamená mít výjimečné fyziologické parametry, které většina lidí nebude nikdy mít.


Prevence onemocnění

Dobrá výživa podporuje imunitní systém. Jak zabránit virům v šíření je mytí rukou hlavně před jídly, a také používat individuální lahve na pití v průběhu tréninku a závodů.


Vzdělání

Věřím, že potřebujeme vybudovat život sportovců tak, že se mají možnost připravit na život po sportovní kariéře na vrcholné úrovni. Myslím si, že je velmi důležité, že sportovci se chtějí zlepšit ve sportu, ale zároveň také v dalších oblastech života. Studium a veslování je možné zkombinovat na vrcholné úrovni. Znamená to vysokou míru soustředění a motivaci, ale je to možné. K tomu, abychom měli úspěšné veslaře, potřebujeme sportovce, kteří mají výjimečnou motivaci k učení se nových věcí a ke zlepšení fyzické kondice.

Veslování není pouze matematika, ale také hodně dovedností a pocitů. Je hodně způsobů jak naučit dobrou veslařskou techniku. Každý trenér má svůj způsob. Můj způsob je, že se snažím naučit veslaře vnímat a cítit směr síly, která pohybuje loď každým tempem. Porozumění a cítění pohybu jsou nezbytné pro pochopení podstaty veslařského tempa.

Ei kommentteja: