keskiviikko 3. joulukuuta 2008

Vuoden parhaat

Urheilutoimittajien liitolla on jälleen edessään vaativa tehtävä valita vuoden urheilija ja muut oheisvalinnat. Julkistamistilaisuus saa melkoisen paljon huomiota mediassa joka vuosi. Uudistuneen Suomen Urheilugaalan myötä tilaisuuden painoarvo urheilun maailmassa on entistäkin suurempi. Tilaisuus pidetään Hartwall Areenassa 12.1.2009. Viime vuonna äänestykseen osallistui 541 urheilutoimittajaa. Valinta on erityisen haastava, sillä osa lajeista on mediassa jatkuvasti ja osa perin satunnaisesti, kerran neljässä vuodessa.

Mikä riittää valintaan?

Valinnat nostattavat aina keskustelua eri lajiesta ja niiden vaatimuksista. Mikä on huippusuoritus ja mikä ei? Onko voitettava menestyäkseen äänestyksessä vai riittääkö hopea? Mikä laji on riittävän vaativa jotta urheilun maailmassa arvostetun tittelin voi voittaa. Pertti Karppinen on tullut valituksi vuoden urheilijaksi vuosina 1979 ja 1980. Pertti Karppisen valmentajana kunnostautunut Juhani Julku valittiin vuoden valmentajaksi vuonna 1976. Näiden menestysten jälkeen soutu ei ole titteleillä päässyt herkuttelemaan. Tänä vuonna kilpailumenestys antaisi jo aihetta äänestysmenestykseenkin. Satu Mäkelä-Nummela on vuoden ainut olympiavoittaja ja sitä kautta todennäköinen äänestyksen voittaja, eli vuoden urheilija ja vuoden naisurheilija. Leo-Pekka Tähti voitti paralympialaisissa ja on mieleniintoista nähdä millä tavoin hän pärjää äänestyksessä. Vuoden miesurheilijaksi valittanee Tero Pitkämäki tai Mikko Hirvonen.

Soutajien saumat

Soudun kannalta sekaannusta urheilutoimittajien riveissä saattaa aiheuttaa se että naisia on kaksi. Onko kyseessä joukkue vai yksilöt. Vuoden Urheilija-palkinnon on voittanut yhtä poikkeusta (1947; Mikko Hietanen, yleisurheilu ja
Lassi Parkkinen, pikaluistelu) lukuun ottamatta yksi henkilö kerrallaan. Puolestaan vuoden joukkueessa on ollut vähintään neljä jäsentä. Itse valitsisin kaksikkomme vuoden joukkueeksi, mutta minun sanani ei luonnollisestikaan paina. Vuoden joukkueeksi valittanee tiensä EM-lopputurnaukseen raivannut alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue. Jos raati käsittelee kahta naista yhtenä, pitäisi sijoituksen sittenkin olla top kolmessa. Naisten suoritus asettuu perspektiiviin kun ottaa huomioon että se oli ensimmäinen suomalaisnaisten mitali kesäolympialaisten kestävyyslajeissa kautta aikojen.

Vuoden valmentaja

Vuoden valmentajaksi veikkaan Satu Mäkelä-Nummelan valmentajaa, Matti Nummelaa, vahvoja ehdokkaita ovat myös Markku Kanerva, Doug Shedden, Ari Saukko, Job Dragtsma, Kari Jalonen jne. Helsingin Sanomien jutussa tässä taannoin minua veikattiin vahvaksi ehdokkaaksi vuoden valmentajaksi. Todettakoon, kuten Urheilutoimittajien yhdistykseen kuuluva ystäväni minulle kertoi, nimeäni ei urheilutoimittajien kupongilla ole, joten spekulaatio valinnastani on turhaa. Kupongilla on 8-10 nimeä joiden parista valinta tullaan tekemään.

Ei kommentteja: