keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Urheilukeskustelua



Joensuun Kataja on harvinainen valopilkku suomalaisessa urheiluympäristössä, tai oikeastaan luonnollinen jatkumo koripallomaajoukkueen esityksille EM-karsinnoissa ja itse kisoissa. Ilman koripalloa taivas olisi lähes musta. Koripallo on onnistunut luomaan toimivia rakenteita ja kehittämään lajia suomessa. Hatunnosto siitä!

- Hiihto ja mäkihyppy ovat putoamassa tai pudonneet kanainvälisestä kilpailusta.
- Jääkiekko ja sen ympärillä käytävä keskustelu palvelevat lähinnä antiurheilijoita
- HuMu on mediassa upotettu totaalisesti
- Arhinmäki on tehnyt selväksi että urheilu ei tule saamaan lisärahoitusta
- Valmentajuus ei ole kehittymässä oikeaksi ammatiksi, HuMu oli ikäänkuin toiveiden tynnyri, ja itsekin uskoin että sillä olisi saattanut olla voimaa muuttaa asiaa.
- Doping keskustelu on kuin ongenkoho, joka pulahtaa pintaan jatkuvasti ja vie tilan ja energian oikealta keskustelulta.

Oikeasti meidän pitäisi keskustella siitä miten saamme valtakunnallisesti palkattua tuhansia ohjaajia, valmentajia, life coacheja ja ravintoasiantuntijoita tekemään töitä ja tervehdyttämään ensin suomalaista yhteiskuntaa, sitten urheilua ja lopulta myös huippu-urheilua.

- Samaan aikaan SoTe kustannusten kehitys osoittaa kohti oikeaa ylänurkkaa. Urheilun rahoitus joutuu koko ajan ahtaammalle, vaikka urheilu ja liikunta voisivat auttaa kehitystä pysähtymään. Valitettavasti politiikka on niin lyhytnäköistä että urheilun, valmennuksen ja ohjaamisen lisärahoituksen vaatiminen on poliittinen itsemurha. Saa nähdä, aion tehdä Imatralaisena kunnallispoliitikkona itsemurhan yrittämällä nostaa liikunnan ja urheilun mahdollisuudet keskusteluun, yritän taatusti myös myötävaikuttaa lisärahoituksen saamiseen...

- Ajatelkaamme 20 vuotta eteenpäin; Mikäli terveydenhuollon menot kasvavat samalla trendillä kuin viimeiset 20 vuotta, rahat yksinkertaisesti loppuvat ennen kuin seuraavat 20 vuotta on täynnä. Meidän on oikeasti PAKKO tehdä jotain. Tässä on urheilun mahdollisuus. Syrjäytymisen ehkäisy Icehearts tyyppisen toiminnan avulla, masennuksen ehkäisy liikunnalla ja oikealla ravitsemuksella, liikalihavuuden ja 2-tyypin diabeteksen torjunta liikunnan ja ravitsemuskoulutuksen avulla jne. Kaikki tämä valmentajien toimesta. Kyllä, meidän tulee määritellä valmentajuus uudelleen. Tarvitaan lasten valmentajia, aikuisten valmentajia, eläkeläisten valmentajia, siis valmentajia kaikille tasoille. Toiminta syntyy siitä että joku synnyttää sen. Pallo on pelkkä pallo kunnes sillä pelataan. Ihminen on sosiaalinen olento joka tarvitsee kontaktia. Liikunta ja urheilu ovat parhaimmillaan tarjotessaan kontakteja, yhdessä tekemistä ja intohimoa, päiväkodeista senioriasuntoihin.

Kuvassa Hazewinkelin soutufasiliteetti Belgiassa. Kuva on kesäkuulta 2012 kun aurinko laski kävellessäni kämpille TV-huoneesta jonkun EM-futiksen matsin jälkeen.

Ei kommentteja: