sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Kilpailukausi on aloitettu

Lauantaina 10.4. Horinissa Prahan lähellä järjetetyissä Tshekin pitkän matkan mestaruuskilpailut järjestettiin pohjoismaisten sääolojen vallitessa. Tuuliolosuhteet olivat onneksi kelvolliset, joten kilpailuosuhteita voi pitää kelvollisina. 6km mittainen kilpailu on samalla karsintakilpailu Tshekin 2km kontrolliregattaa varten, joten sillä on merkityksensä myös maajoukkuetta ajatellen; hyvä suoritus 6km kilpailussa ja 2km kontrolliregatassa avaa ovia maajoukkueen suuntaan, jos ei alkavaksi kesäksi niin tulevaisuudessa kuitenkin. Maustetta ksioihin toivat Racicessa leireilevät länsinaapurin soutajat.

Miesten yksikön voitti odotetusti Ondrej Synek, joka jätti kisan moninkertaista voittajaa, Ruotsin Lassi Karosta 26 sekuntia. Oman tiimini paras oli kolmanneksi sijoittunut David Jirka joka jäi Karoselle vain 7 sekuntia. Valmennettavani sijoittuivat kisassa sijoille 3-12, eli tulos oli jokseenkin odotettu, ainakaan suuria pettymyksiä ei tähän lähtöön mahtunut. Positiivisia yllätyksiä olivat David Jirka (3), Petr Vitasek (4), Martin Basl (7) ja esimmäisen yksikökilpailunsa kuukauden pariairoharjoittelun jälkeen soutanut ryhmäni uusin jäsen Jakub Makovicka (9). Muidenkaan osalta suoritukset eivät olleet huonoja, etenkään kun otetaan huomioon että olemme keskittyneet harjoittelussa neloseen ja kaksikkoon. Viimeisen kilometrin hyytyminen pudotti Tomas Karaksen kauas kärjestä, aina 4km saakka Tomas oli Karosen vauhdissa, ja vielä 600m ennen maalia hieman Jirkaa edellä 3. sijalla. Päätavoite täyttyi, sillä koko kymmenen miehen ryhmäni lunasti paikkansa 12 parhaan joukkoon ja kontrolliregattaan joka soudetaan vappuna. Junioreiden yksikön voitti ryhmäni kanssa haroitellut Jakub Podrazil ajalla 23:11,36.

12. OUŘEDNÍČEK P. 23:44,41

Miesten kevyessä luokassa nähtiin hieman dramatiikkaakin. Voittaja, Adam Kapa souti erinomaisesti ja olisi sijoittunut avoimessakin yksikössä viidenneksi. Kisan ennakkosuosikki, Odrej Luzek myöhästyi minuutin verran lähdöstä ja jäi lopulta Kapalle 1:08, eli hävisi Kapalle vauhdissa n. 8 sekuntia. Maajoukkueen ulkopuolelta erinomaista vauhtia näytti myös Petr Cabla joka hävisi Kapalle vain 13 sekuntia. Tshekki rakentaa perämiehetöntä kevyttä nelosta joten Vetesnikin veljekset vetivät tässä kisassa kevyttä perämiehetöntä kaksikkoa, sijoittuen siinä toiseksi. 7 sekuntia Kopac - Vrastil parin jälkeen. Sikäli kevyiden tilanne on hyvä; (tämän kisan ja fyysisen suorituskyvyn perusteella) on mahdollista rakentaa myös kevyt pariairokaksikko, jolla on edellytykset menestyä tänä kesänä kohtuullisesti ja tulevaisuudessa hyvinkin. Pieni pettymys kevyessä yksikössä oli Petr Cablan velipojan Vlastimil Cablan hyytyminen yhdeksänneksi 1:40 voittajalle jääneenä.

3. KROULÍK R. GREŇ J. 24:13,09

Miesten perämiehettömässä kaksikossa nähtiin parikin yllätystä. Kisan voitti pari Koloc-Melichar 15 sekuntia ennen viime kesänä JM4x hopeamitalisteja Szabo-Pilciä. Kolmanneksi veti ennakosuosikkipari Gruber-Horvath ja neljänneksi Bruncvik-Dolecek. sijoille 5-7 vetäneet paritkin olivat 40 sekunnin sisällä voittajasta, joten 7 kohtuullisen hyvää perämiehetöntä kaksikkoa on hyvä lähtökohta nelosen rakentamiseen, tai vaikka kahden nelosen, sillä Koloc-Melichar ja Szabo-Pilc ovat vielä parikin vuotta U23 kirjoissa.