perjantai 29. elokuuta 2008
Paluu arkeen
Kävin tänään ensimmäistä kertaa venevajalla ja riemukseni huomasin että viime kesänä ostettu perämoottori oli evakuoitu katamaraanin perästä. Kuten kuvasta näkyy ohjausvaijerit on nyrhitty poikki. Järeä lukko löytynee Vuoksen pohjasta jos viitsisi siellä sukellella. Täytyy sanoa että sieppaa kyllä aika lujaa. Menestyksestä huolimatta talouden realiteetit ovat seuraamme kohtaan aika kovat. Rahaa tehdään otsa hiessä ihan sananmukaisestikin sillä soutuspinning on seuran päätulonlähde. Uutta moottoria varten saamme talkoilla n. 60-70 soutuspinningtuntia, edellyttäen että asiakkaita riittää...aika turha sanoa että rahalle olisi ollut muutakin käyttöä.
Jos joku tarjoaa myyntii 15 heppasta vm 2005 nelitahtiHondaa jota on ajettu ratista niin kannattaa vähän tarkistella taustoja. Ja nyt tekemään rikosilmoitusta.
Moottorin specsit:
Honda BF15
sarjanumero 100458
keskiviikko 27. elokuuta 2008
Juhlat
Sunnuntai 17.8.
Finaalin jälkeen TV-ja printtimediat haastattelivat meitä puolille öin. Kävimme vielä yöllä tervehtimässä Olympiakomitean YT-kumppaneita. Illan aikana sain yhteensä varmasti n. 150 onnitteluviestiä, naiset paljon enemmän.
Maanantai 18.8.
- Pekingin Ankkaa 144 vuotta vanhassa ankkaravintolassa, haastatteluja.
- Presidenttiparin vierailu kisakylässä
Tiistai 19.8.
- Vierailu keisarin äidilleen 1800 luvulla rakennuttamassa kesäpalatsissa maikkarin vieraana
- Suomen Pekingin suurlähetystön vastaanotto Suomen olympiajoukkueen mukana. Paikalla oli suomalaisen huippu-urheilun vaikuttajia, urheilijoita, Pekingin suomalaisia ja median edustajia.
- Hauska illanvietto suomalaisomistuksessa olevassa ravintola Take 5:ssa paikalla oli ihmisiä Pekingin suomalaisyhteisöstä.
Keskiviikko 20.8.
- radiohaastattelu
- yleisurheiluilta linninpesässä. Usain Boltin ME, naisten moukari jne.
Torstai 21.8.
- ankara vesisade aamupäivällä ja melonnan välierät iltapäivällä.
- pakkaus perjantain kotimatkaa varten.
Perjantai 22.8.
- Kotimatka, lähtiessä MTV3 haastattelu.
- Helsinki-Vantaalla oli hieno vastaanotto, paljon ihmisiä, kukkia, lahjoja ja puheita. Oli mukava palata kotiin.
- FLYLappeenranta tarjosi lennon Lappeenrantaan, ja Lappeenrannan kentällä odotti jälleen uusi vastaanotto. Kukkia, lahjoja ja ystäviä.
- vihdoin kotona Imatralla. Yllätysjuhlat Ritikanrannassa, paikalla kolmisensataa ystävää, elävää musiikkia, shamppanjaa, lahjoja ja hyvää ruokaa. Tunnelma oli kuin suurissa häissä.
23.8. Lauantai
- Imatra-päivä
Imatran Koskenpartaalle oli kokoontunut suuri joukko ihmisiä toivottamaan meidät tervetulleiksi kotiin. Imatran kaupunki palkitsi meidät stipendeillä ja saimme huomionosoituksia muiltakin yhteisöiltä. Illalla kaupungin 60 vuotisjuhlavastaanotto ja balettigaala. Sitten aikaisin nukkumaan.
24.8. Sunnuntai
- Ansaittua lepoa
25.8. Maanantai
- Lounas projektin lääkärin Veli-Pekka Valkosen kanssa Helsingissä
- Olympiajoukkueen tulojuhla HKI-Vantaalla
26.8. Tiistai
- Haastattelu Uutisvuoksessa
- Lounasjuhla Ravintola Buttenhoffissa
- Saimme reilun 4 tunnin lounaan lisäksi myös nimikkopöydän ja kuvia seinälle.
maanantai 18. elokuuta 2008
Aika laskeutua
Haastoimme suuria
Vastustajamme olivat soudun suurmaita jossa harrastajat mitataan tuhansissa, valmennus on ammattilaisten käsissä ja lajikulttuuri pitkälle jalostunut. Sinivalkoinen menestys on mahdollista vaikka lähtökohtamme ovat olleet minimalistiset. Pieni harrastajamäärä, pieni valmentajien määrä, vähäinen lajikulttuuri jne. Kysymys kuuluukin että tarvitseeko näin olla? Voiko sinivalkoinen soutu kasvaa vaikka Tanskan tai Eestin tasolle. Tanskalla oli näissä kinkereissä 4 venekuntaa, (1 kulta ja 1 pronssi) ja Eestillä 3 venekuntaa, tuloksena 1 hopea. Uskon siihen että voimme nousta samalle tasolle näiden lähinaapureiden kanssa. Tarvitsemme siihen omaa päättäväisyyttämme ja yhteisön tukea.
Kuten otsikko kertoo nyt on aika laskeutua. Viime yö meni ylikierroksilla ja vähillä unilla, mutta eiköhän tämä tästä. On aika sulautua olympiakylän vilinään, seurata muita lajeja, nauttia tunnelmasta ja kenties siitä kuuluisasta Pekingin Ankasta.
PS.
Amber
Lauantai-iltana majapaikkaamme saapui kyyneleet silmissä Australialainen soutaja, viime vuoden maailmanmestari, joka halusi pyytää anteeksi varomatonta lausahdustaan. Hän toivotti meille onnea finaaliin ja teki sen täydestä sydämestään.
lauantai 16. elokuuta 2008
Saksan kasi, ja muita huomioita 1. päivän finaaleista
Ei lyönyt leiville joukkueen vaihto kalkkiviivoilla. Kirjoitin aiheesta jo aiemmin blogissani. Kahdeksikkojen B-finaali oli sinetti täysin tuhritulle projektille. Saksa hävisi Kiinalle veneenmitan.
Uusi-Seelanti
Uusi-Seelanti on jotekin kadottanut vireensä tai sitten muut ovat parantaneet valtavasti. Uusi-Seelantilaiset odottivat kolmea kultaa (M1x, W2x,M2x) ja saivat yhden kullan (W2x) ja pronssin. Norjan Olaf Tuften mahtava kiri lämmitti sydäntä. Tuftella on nyt kaksi peräkkäistä kultaa. Huhu kertoo että mies olisi suunnittelemassa 2x projektia Lontooseen seurakaverinsa kanssa. Tufte osaa kaivaa kuntonsa esiin aina 4 vuoden välein.
Eläköön Eesti
Eläköön Juri Jaanson. Vuonna 1965 syntynyt ikisoutaja otti jälleen mitalin miesten pariairokaksikossa yhdessä Tonu Endreksonin kanssa. Olympiatasolla suoritus on huikea. Nostan hattuni korkealle Eestin soutukulttuurin edessä.
Niin sortuvat kuvitellut rakenteet
Ekaterina Karsten oli varmimpia voittajaehdokkaite. Niin vain kävi että Bulgarian Rumyana Naykova osoitti äitiysloman jälkeen kovuutensa ja voitti. Karsten jätettiin peräti kolmanneksi, väliin kiilasi myös USAn Michelle Guerrette.
Uhkapeliä?
Monet ovat kysyneet että miksi Minnan ja Sannan vauhti alkaa löytyä vasta loppuviikosta. Vastaus on yksinkertainen:
Jos viikon mittasiin kilpailuihin tulee mahtavassa iskussa ja anaerobia ja aerobia hyvässä tasapainossa kallistaa viikon kova kilpailu yhdessä kovien viimeistelyharjoitusten kanssa tasapainon liikaa anaerobian puolelle. Tästä seuraa se, että suoritus alkaa hiipua silloin kun kisat kovenevat. Tiesin että naisten keveyessä kaksikossa näihin kisoihin tulee 10 kovaa joukkuetta ja 7 vähemmän kovaa. Ei ollut pienintäkään riskiä mennä semeihin keräilyn kautta. Tiesin myös pitkän yhteisen historiamma kautta että semeissä vauhti löytyy. (Totta kai jännitti etä löytyykö sittenkään) Helppo sanoa jälkeenpäin, mutta tuli tuo sanottua lehdille jo alkuerän jälkeenkin. Riskinä on aina ihmisen fysiolgia jonka reaktioista ei aina voi olla varma. Totta kai tällainen taktiikka vaatii mimmeiltä aikamoista itseluottamusta mutta uskon että loppupeleissä tulos näin edeten on parempi. Joukkueen täytyy tähän taktiikkaan olla riittävän hyvä jottei kerilyissä lipsahda semien ulkopuolelle. Minna ja Sanna ovat.
Huomenna on taas kilpailupäivä, kauden viimeinen.
tiistai 12. elokuuta 2008
Flow
Kuusi lähes tasavahvaa joukkuetta asettuu lähtöviivalle. Starttisysteemi nousee ylös vedestä pamahtaen kuin kiväärin laukaus. Valmentajan sydän alkaa lyödä. One Minute...kello käy vääjäämättä, mutta hitaasti.
Attention ... ja laukaus toistuu, ei pling, vaan PAM!
Veneet ampaisevat liikkeelle. Alkukiihdytys, vauhti ja sen pitäminen tasaisen kovana. Keskittyminen omaan tekemiseen, vetojen puhtaus, alkuveto jaloilla, lavat piiskaavat vettä. Soutajien täytyy pystyä täsmälliseen harmoniseen rytmiin, vetää rennosti ja KOVAA! Tasavahvoista pareista alkavat hivuttautua edelle ne joiden tekniikka toimii paremmin, jotka pystyvät elämään hetkessä ja saamaan aikaan Flow:n. Soudun helppous ja rentous tekevät siitä kuljettavaa, rykiminen ja liika voimankäyttö hajoittavat. Lapa täytyy saada veteen veneen kulkua häiritsemättä, sujuvasti kuin kuiskaten. Vedossa kuiskaus ei paljon lämmitä, reisien täytyy HUUTAA ja mielen haluta. Eteenpäin täydellisessä harmoniassa. Kaksi ihmistä sulautuu yhdeksi voimaksi joka liikkuu pehmeästi ja rennosti. Vesi solisee veneen alla. Nauti harmoniasta ja usko vauhtiin.
Maitohappo on hyvä kaveri, ilman sitä ei olisi niin paljoa energiaa. Maitohappo polttaa reisiä, mutta siitä täytyy ottaa vain lisää haastetta. Voima vedossä säilyy, harmonia säilyy ja vauhti säilyy, lihakseen tunkeutuvasta ystävästä huolimatta ja sen ansiosta. Erot kasvavat, muutama joukkue on jo alkanut pudota. Tonnilta lisää nojaa. Voimaa vetoon sen verran että vauhti vähän kiihtyy, mutta nostoa ei maallikko edes huomaa. Kilpailu on alkanut, tonnilta. Nyt vasta punnitaan ne kenellä taito ja fysiikka ovat finaalin edellyttämällä tasolla. Vähän lisää puristusta, täydellinen harmonia, säilytä helppous, ja NOJAA niihin airoihin. Matka etenee, 500m jäljellä. Reidet huutavat armoa ja pää ei anna. Lisää vauhtia, lisää nojaa, lisää TAHTOA! Viimeiset 250m, Yleisö mylvii, kilpailijat kiihdytävät tahtiaan. 1,2,3,4,5, vetoa ja GOOOO! Loppuun täysillä, lyhyet kädet, jaloilla täysillä, tahti ylös, pidä siellä loppuun lisää! Lisää! LISÄÄ! LISÄÄ!! joka vedolla LISÄÄ!
Maali
Missä olemme? Riittikö?
Torstaina
sunnuntai 10. elokuuta 2008
Rookie
Ensimmäiset kisat
KOK kieltää minua julkaisemasta blogissani kuvia kisasuorituksista ja kisatuloksia, joten minun täytynee pidättäytyä oman pään sisällä pyörivissä ajatuksissa ainakin kisojen ajan. Oheinen kuva julkaistakoon, tuskin siitä kukaan poroja sieraimiin vetää.
Urheilussa projektin mitta on yleensä neljä vuotta. Suomessa joskus jopa vain vuosi. Täällä ollessa eri joukkueita ja niiden lajikulttuuria seuratessaan yksi olympiadi on lyhyt aika. Jatkuva menestymisen kulttuuri vaatii pitkää aikajännettä. Tuloksia ei synny ilman laadukasta harjoittelua ja kilpailua jatkuvasti, vuodesta toiseen. Menestymisen kulttuuri vaatii valmentajia, huippu-urheilijoita, huipulle haluavia ja ennen kaikkea inokkaita junioreita. Tavoitteellinen harjoittelu ryhmässä on hyvä tie huipulle. Harjoituskaverit toimivat mittareina ja ystävinä ja urheilu säilyy mielekkäänä.
Sitä millä tavoin menestyskulttuuri täällä näkyy on vaikea selittää. Menestyksestä tulee sekä tavoite että arkipäivää. Austalialla on kisoissa vene jokaisessa luokassa, siellä urheiluun satsataan valtavasti ja kansallistunne on korkealla. Naapurihuoneessa aussituristit vetivät tänään kansallislaulun antaumuksella ennen kuin lähtivät katsomaan kisoja. Rehti urheiluhenki on joiltakin yksilöiltä siinäkin yhteiskunnassa välillä päässyt katoamaan. (viittaus läskilausuntoihin)
Olemme harvoja ensikertalaisia. Useilla valmentajilla on käytynä vaikka kuinka monet olympialaiset osana suuren joukkueen urheilu- ja valmennusporrasta. Tietotaito siirtyy väkisin eteenpäin, osa ihmisistä vaihtuu, urheilijoista osa jää valmentajiksi, homma elää ja uudistuu. Suomessa urheilu on pientä. Pieni maa ja pienet ympyrät. Onko aina ollut niin ja onko tulevaisuudessa pakko olla niin. Suomen on helppo pudota urheilun marginaaliin koska jäämme valmennujksen tietotaidossa ja kokemuksessa auttamatta jälkeen, koko ajan. Saatamme olla edelläkävijöitä jääkiekossa ja keihäänheitossa mutta entäpä urheilussa laajemmin?
Jos nyt rohkenen kertoa tässä kuitenkin muutamia kokemuksia avajaisista...
Rafael Nadal seisoi avajaisissa muutaman metrin päässä ja nojasi hiestä märkänä joukkuekaverinsa olkapäähän, lienee kiroillut avajaisten pitkää kestoa. Kobe Bryant kirjoitteli nimmareita vauhdikkaasti kävellessäänkin, paikallinen koripalloilija on käsittämättömän iso mies. Angolan (koripallo) joukkue pyöri myös lähellämme jatkuvasti, rentoja sällejä. Soutajat olivat ihan suosittuja lipunkantohommissa. Monet nuoret olympiaurheilijatkin fanittavat maailmantähtiä avoimesti täälläkin ja ymmärrän kyllä hyvin jos se välillä staraa tympäisee. Itse olisin halunnut mennä sen ison kiinalaispalloilijan viereen ja pyytää jotakuta ottamaan kuvaa kommunikaattorilla, ihan vaan tyttärille muistoksi ja kavereille ihmeteltäväksi. Ajatellaampa vaikka niin että normaali huonekorkeus on Suomessa 240. Herra Ming ei kovin korkeita kenkiä tarvitsisi ollakseen pää katossa.
Soutuvalmentajana tietysti mietin että entä jos olisi noin iso soutaja, niin kuinka ison veneen tarvitsisi, ja airot. Saisivat Filipin ja Conceptin sällit pähkinän purtavaksi kun pitäisi rekentaa sopivia välineitä moisen jättiläisen käsiin. Uusi venemuotti olisi must, ja kyllä kirvesairotkin voisivat hyvinkin olla puoli metriä pidemmät. Hankainetäisyys lähelle kahta metriä ja testaamaan. Minkälainen mahtaisi olla herran teho 2000m ergotestissä!
Tiistaina on uusi koitos. Sitä odotellessa päätän raporttini Kiinan illassa tähän. Ilma on kuin Jämsänkoskella. Sataa, tuulee ja salamoi.
tiistai 5. elokuuta 2008
XL vai M
2000 - luvun ensimmäisellä vuosikymmenen loppupuolella olen enää vain Medium. Keskinketaisuus muiden keskinkertaisuuksien joukossa. Pelkään tulevani pieneksi. S kuuluu tyttärelleni Idalle ja hänellekin vain toistaiseksi. SMALL, ei näytä hyvältä vaikka sen kirjoittaisi isoilla kirjaimilla. Katoaako sporttinen vartaloni sen myötä jos joskus joudun pukeutumaan SMALL - kokomerkinnällä varustettuihin vaatteisiin? Miten käy itsetuntoni?
Onko kyseessä vaatevalmistajien yritys miellyttää lihovia vaatteiden ostajia vai kenties alkava dementia. Vaadin pysyvyyttä vaatteiden kokoon. On ainoastaan oikein että ihminen ei voi liukua ylipainoiseksi muuttamatta vaatteidensa kokomerkintää. Vielä parempi olisi jäädyttää koot vuoden 1980 tasolle.
maanantai 4. elokuuta 2008
Hommat tehty
Toissapäivänä souturadalla oli kuulemma hyvä ilma mutta eilen saastepilvi oli soutajien kiusana. Vaikuttaa siltä että tämä ratkaisu tulla Japaniin viimeistelemään kuntoa oli oikea. Tarinat kertovat että televisiointia aiotaan suorittaa kilpailuissa matalalla lentävästä helikopterista. Tuomitsen homman kyllä aika jyrkästi. Meteli on suuri ja myös helikopterin aiheuttamat ilmavirrat voivat vaikuttaa soutajien suoritukseen. Soutajille on tärkeää kuulla veneen liike, komennot veneessä ja joskus valmentajan ohjeistakin saattaa olla hyötyä. Toivon että Fisa panee stopin moiselle hankkeelle heti alkuunsa, olisi sääli jos kisat jouduttaisiin vetämään kamalassa metelissä jossa urheilijat eivät välttämättä kuulisi edes yleisön kannustusta. Urheilijoille nämäkin kisat järjestetään, ainakin niin toivon.
sunnuntai 3. elokuuta 2008
Viikko takana - ja edessä
Yksinkertainen päivärutiini
Olemme harjoitelleet kaksi kertaa päivässä, lähdöt rantaan aina 9:00 ja 16:30. Harjoitusten pituus on ollut n. 75% siitä mitä suomessa. Tämä siksi etä lämpö kuormittaa kehoa liikaa jos harjoittelisimme normaalisti. Filosofia on ollut se, että emme ainakaan vetäisi itseämme puhki. Todellinen harjoittelu on tehty jo Suomessa, nyt täytyy vain sopeutua olosuhteisiin. Huomisen harjoituksen tavoite on ylläpitää hapenottokyky ja terävyys ennen sunnuntain 10.8. alkuerää.
Kylmäliivit
Tulemme käyttämään kylmäliivejä Pekingissä mikäli olosuhteet ovat odotetunlaiset. Liivi viilentää elimistöä tehokkaasti ja käytämme niitä ainakin kilpailun jälkeen jäähdyttelyssä. Liivissä on sisällä geeliä joka pitää kylmää tehokkaasti. Mahdollista on käyttää liivejä jähdyttelyn lisäksi myös lämmittelyssä jotta elimistö ei kuumene lämmittelyn aikana liiaksi. Liivit päällä on mahdollista soutaa, mutta ne rajoittavat liikeratoja hieman. Liivit ovat myös liian painavat käytettäväksi kilpailuissa. Sanna vitsailikin että liivit ovat kuin silikonitissit, turhan pulleat ja vähän tiellä kovaa soutua ajatellen. (Sannalla ei tosin ole kokemusta silikoneista noin henkilökohtaisesti...:)
Lyhyesti sanottuna: ei mitään uutta itärintamalta, kisoja odotellaan.
perjantai 1. elokuuta 2008
Stadilainen soutu ahdingossa
En ole itse ollut näkemässä papereita enkä tiedä tarkkoja summia tai toimenpiteitä johon oltaisiin ryhtymässä, joten kirjoittelen tätä hieman puun takaa. Sen tiedän että ongelma on akuutti ja soudun perinne Helsingissä on vaarassa. Minua asia soutustadionin aktiivikäyttäjänä vuosina 1979-1994 koskettaa ja haluan siksi tuoda sen esille blogissani.
Soutustadionin vuotuinen vuokra ollaan nostamassa kymmeniin tuhansiin euroihin
Soudussa mukana olevat tietävät mitä tämä merkitsee. Yhdelläkään suomalaisella soutuseuralla ei ole varaa sijoittaa vuokriin rahamäärää joka ylittää sen nykyisen budjetin moninkertaisesti. Urheilussa on ollut vallalla käytäntö että yhteiskunta pyrki tarjoamaan puitteet urheiluun. Koulujen liikuntahallit, jäähallit ja uimahallit rakennetaan yhteiskunnan varoin ja harrastajat maksavat ylläpidostakin vain murto-osan. Soutu on lähtökohtaisesti ollut jo huonossa asemassa, pelkkä venevaja ei riitä soutajille, vaan on hankittava myös veneet ja airot. Kilpaveneiden hinnat liikkuvat yksikön 5000-8000€:sta kahdeksikkojen yli 20 000€:n. Toimiva soutuseura tarvitsee veneitä n. 200 000€ edestä. Veneiden hankinnan rahoittaminen on pääsääntöisesti ollut seuran tehtävä.
Soutustadionin vuokran nosto perustuu siihen että paikan hoito on siirtynyt Helsingin Kaupungin liikuntavirastolta Helsingin Kaupungin Liikuntaviraston merellisen osaston hoitoon. Merellisen osaston hoidettaviksi kuuluvat mm. huvivenelaiturit. Merellisen osaston hoidossa olevien rakennusten ja tilojen käyttäjien on itse huolehdittava tiloihin liittyvistä kustannuksista ja tonttien vuokrahinta määräytyy jollakin tapaa ranta-alueen käypän arvon mukaan. Merellisen osaston hoidossa olevat tilat eivät ilmeisestikään saa myöskään avustusta kaupungin hallintokunnilta. Tällä hetkellä soutustadionilla eletään tilanteessa jossa vuokrasopimusta ei ole. Soutajille tarjottu vuokrasopimus on sellainen että Helsingin Kaupungin pitäessä esityksestään kiinni pitää soutajien lähteä soutustadionilta.
Ovatko juhlapuheet vain juhlapuheita?
Yhteiskunta haluaa ainakin juhlapuheissa tukea liikuntaa ja monimuotoista harrastamista. Esimerkkinä on Helsingin Kaupungin Liikuntajohtaja Anssi Rauramon vuonna 2002 Helsingin Olympialaisten muistokilpailuille lähettämä tervehdys:
Hyvät soudun ystävät,
Helsingin upea sijainti meren äärellä tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet soutuharrastukselle ja muulle vesiliikunnalle. Soutaminen on myös oivallinen tapa tutustua kauniiseen saaristoomme ja rantoihimme. Kesä 2002 on ollut Helsingin olympiakisojen 50-vuotisjuhlallisuuksien aikaa. Helsingin kaupungin liikuntavirasto on ylpeä voidessaan tarjota täysin uusitun Soutustadionin Helsingin Olympialaisten 50 v soudun juhlaregatan ja olympialuokkien sprintin SM-kilpailujen käyttöön. Toivomme, että hyvä yhteistyömme soutuseurojen ja Helsingin soutupiirin kanssa jatkuu tulevaisuudessakin vireänä ja että yhä useammat löytävät tämän antoisan liikuntalajin.
Anssi Rauramo liikuntajohtaja
Väitän että soudulla on paljon annettavaa suomalaisellekin yhteiskunnalle. Soutu on sosiaalinen kestävyyslaji, loistavaa terveyslikuntaa ja miksei myös koululiikuntaa. Väitän että soudun avulla voimme osaltamme hoitaa lihavuuden aikaansaamia ongelmia. Onko Helsingin Kaupungin järkevää tehdä soudun harrastamista mahdottomaksi kaupunkilaisilleen. Ahneutta vastaan ovat tässä asiassa perinteet ja järki. Valitettavan usein nykyaikana ahneus vie voiton.