Tsekinmaalla on hieman ollut aikaa seurata maailman menoa ja miettiä että mitä tämä kaikki oikeastaan merkitsee...
Ilmasto
Kööpenhaminen ilmastokokouksen alla paljastui laaja ilmstotutkimusten vääristely alan johtavien tutkijoiden taholta. Herää kysymys että minkä tiedon perusteella Kööpenhaminassa asioista päätetään. Kukaan ei näytä tietävän nouseeko maailman keskilämpötila lainkaan, vai nouseeko se energiankulutuksen tuottaman lämmön perusteella vain kaupungeissa. Maallikon näkökulmasta katsottuna olisi syytä palkata tutkijaryhmä selvittämään asiaa, ei luulisi olevan vaikeaa kerätä olemassaoleva data ainakin tältä vuosisadalta ja vetää se yhteen. Samalla voisi tutkia sen millä tavalla lämpötilat ovat kehittyneet sekä kaupungeissa että niiden ulkopuolella. On ilmastokokouksella tietysti puolensa. Ei haittaa jos maailma kehittyy puhtaammaksi ja pystytään vähentämään fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja pienentämään itse kunkin hiilijalanjälkeä.
Terveydenhoito
Uutisissa kerrottiin nuorten miesten mielenterveysongelmista. Samaan aikaan kerrottiin myös siitä että paljon virvoitusjuomia kuluttavat altistuvat masennukselle. Maallikko voisi vaikka tästä vetää yhteen että terveellinen ravitsemus saattaisi jopa auttaa masennuksesta kärsiviä. Ongelmana on vain se, että onglemasta kärsivällä ryhmällä tuskin on paljoakaan käsitystä siitä mitä terveellinen ravinto on, ja miten heidät saisi sitä syömään, kun maku tuskin vastaa niitä kulinaristisia mieltymyksiä joita henkilöllä sattuu kulloinkin olemaan.
Lääketeollisuus medikalisoi yhteiskuntaa ja imuroi lääkekorvausten kautta veroeuroja kiihtyvällä vauhdilla. Tähän tulee tappi koska rahat loppuvat, mutta sitä ennen; take the money and run! Onko oikein että koko yhteiskunnasta rakennetaan valtavaa sairaalaa, jossa kaikki liikenevä raha käytetään terveydenhoitoon, suuri osa elintasosairauksien hoitoon...Olisiko ihmisten syytä itse ottaa vastuuta terveydestään? Paljonko sikainfluenssa maksoi suomalaisille veronmaksajille? Oliko investionti hintansa väärtti?
Tamiflun käytön tieteelliset perusteen saavat osakseen kyseenalaista julisuutta; Lääketehdas Roche ei julkista tutkimuksiaan kokonaisuudessaan, vaan ainoastaan soveltuvin osin. Miksi? Ei voi välttyä siltä ajatukselta että syynä on se, että tutkimustulokset, oletukset tai menetelmät eivät "markkinoi" Tamifluta fiittävän hyvin. Lienee syytä muistuttaa että kyseessä on miljardibisnes johon Suomikin on osansa sijoittanut.
Olisi lienee syytä panna tiedemiehet etiikan peruskurssille, tuskin se mitään auttaisi, sillä raha puhuu, ja iso raha puhuu kovempaa!
Työmarkkinat
Talouden lama on tosiasia, mutta paraneeko tilanne lakkoilemalla? Mielestäni lakkoilijat ja ne jotka tänä aikana vaativat palkankorotuksia ampuvat itseään jalkaan. Työpaikat karkaavat halvempien kustannusten maihin ja Suomi kurjistuu. Onhan se totta että nousukaudella saavutetuista eduista on vaikea luopua, mutta pienen Suomen ainut mahdollisuus selvitä kilpailussa on olla joustava. Valitettavasti joustoa ei tunnu löytyvän. Pienyrittäjänä sitä tottuu siihen että tappiolla ei voi toimia kovin pitkään. Iso yritys voi toimia tappiolla ehkä vähän pidempään, mutta nurin sekin menee jossain vaiheessa jos tappiota jatkuu liian pitkään. Lähes alalta kuin alalta kuuluu palkankorotusvaatimuksia ja lakkouhkauksia samaan aikaan kun kansantulo on pudonnut tämän laman aikana 9%! Työn hinnan korottaminen takaa sen että työtä tulee saamaan yhä harvempi. Harvojen työllisten täytyy sitten maksaa veroina kasvava työttömyys ja tehdä pirusti töitä koska palkat ovat niin kovat että apulaisista on turha haaveilla!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti