torstai 4. heinäkuuta 2013

British Cycling CEO, Ian Drake, Wattbike konferenssissa

Minulla oli tilaisuus kuunnella British Cyclingin johtajaa Ian Drakea Wattbike seminaarissa 1.7.2013. Ymmärrän nyt paremmin British Cyclingin menestyksen, ja uskon sen jatkuvan myös Rion helteessä ja siitä eteenkin päin. Asiat on orgainsoitu järkevästi ja visio on selvä organisaation kaikilla tasoilla.

15 vuotta sitten pyöräily oli Britanniassa pieni laji, kansainvälinen menestys oli heikkoa, talous kuralla jne. Tuttuja asioita monille urheiluliitoille meidänkin maassamme.

British Cyclingin kehitystarina alkaa vuodesta 1998. Silloin luotiin polku leikkipaikoilta podiumille, kuten Ian Drake asian ilmaisee. Samaan aikaan valmistettiin seuroja ottamaan vastaan pyöräilijöitä, luotiin edellytyksiä kasvulle. Menestys loi kasvulle edellytykset ja Lottery Funding, eli veikkausvoittovarojen uusjako helpotti myös pyöräilyn rahoitusta. Vuosien 2000-2004 aiempaan verrattuna hyvä olympiamenestys (Chris Hoy ja Bradley Wiggins) ruokki kasvua ja seurat olivat valmiita ottamaan jäseniä vastaan.

2008 räjäytti pankin

Vuoden 2008 Olympia- ja Paralympiamenestys, yhteensä 34 mitalia (14 O/20 Para)loi positiivisen kierteen jonka seurauksena pyöräilyliiton jäsenmäärä on kasvanut 48% ja pyöräilyä harrastaa nyt miljoona ihmistä enemmän kuin 2008! Tällä hetkellä British Cyclingin jäsenmäärä on lähes 80 000. Ian Draken mukaan menestys lähtee ihmisistä ja fasiliteeteista. Keskeinen tavoite toiminnassa on yksinkertainen; kasvattaa pyöräilyn harrastajien määrää. Kansainvälinen menestys toimii inspiraationa ja on kasvun moottori. Kasvua ruokitaan ja ylläpidetään hyvillä helposti saatavilla olevilla tapahtumilla kuten "Sky Ride" jota voisi kutsua jokamiehen ja naisen cityajeluksi. (yli 700 000 osallitujaa viimeisen 4 vuoden aikana.)

Manchesterin Velodromi toimii ainutlaatuisena kohtaamispaikkana koko lajille ja ruokkii osaltaan kasvua. "Laadun täytyy näkyä myös fasiliteeteissa" sanoo Ian Drake.
Maajoukkue ja Team Sky:n yhteistyö

on ainutlaatuista maailmassa ja tekee mahdolliseksi sen, että maajoukkueen ja Team Sky:n ohjelmat säilyvät järjen rajoissa ja ristivetoa näiden kesken ei ole. Sky on tarjonnut British Cyclingille paljon muutakin kuin rahaa, Sky ja British Cycling ovat yhteistyökumpanit joiden yhteinen tavoite on tehdä pyöräilystä kiinnostavaa ja markkinoida sitä, toisin sanoen lisätä pyöräilyn harrastamista. Urheilijoiden on helpompi elää kun maajoukkue ja talli eivät kisko heitä eri suuntiin.

Wattbike ja British Cycling

Ian Drake kertoo että Wattbike oli British Cyclingin käytössä jo vuodesta 2006, (kaksi vuotta ennen kuin se tuli kaupallisille markkinoille) ja sillä on ollut suuri vaikutus pyöräilyn kehitykseen Britanniassa. Wattbike on harjoittelun lisäksi käytössä kouluissa, seuroissa, promotapahtumissa, kykyjenetsinnässä ja seurannassa ja valmentajakoulutuksessa. Kykyjenetsinnästä paras esimerkki on Laura Trott, joka löydettiin Wattbiken avulla ja voitti Lontoon 2012 kisoissa kaksi kultamitalia. Toinen esimerkki on Katy Merchant, Jessica Ennisin harjoituskaveri ja entinen seitsenottelija, jonka Ennisin valmentaja Tony Minicello ohjasi pyöräilyyn huomattuaan että Katyn teho Wattbike treeneissä oli niin kovaa että jalostamalla pyöräilylahjakkuutta Katy voisi pärjätä lajissa. Nyt Katy asuu Manchesterissa ja harjoittelee British Cyclingin pyöräilyakatemiassa.

Nuoriso ja valmentajat

Vuonna 2000 British Cyclingillä oli 1637 alle 18 vuotiasta harrastajaa, nyt luku on 11350! Seuroissa on koulutettuja valmentajia 4500. Koulutuksissa Wattbike on suuressa roolissa, sen avulla pyöräilyvalmentajat pääsevät syvemmälle kiinni suoritukseen ja oppivat myös ymmärtämään yksilöiden eroja paremmin. Kykyjenetsinnässä Britit käyttävät kahta Wattbike- testiä; 6 sekunnin maksimitestiä ja 3 minuutin testiä. Näimä kaksi antavat karkean profiilin yksilön potentiaalista. Kehitystä seurataan Wattbike testeillä ja seuraamalla urheilijoita Wattbike harjoituksissa normaalin kisailun ja harjoittelun ohessa.