sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Liikunta ja Urheilu ovat osa meidän kaikkien yhteiskuntaa

Urheilu on suomalaisessa kulttuurissa sivuasia, potentiaalia olisi paljon enempään. Poliittinen päätöksenteko sekä kunnallisella että valtakunnallisella tasolla ei toimi riittävän pitkäjänteisesti jotta Liikunnasta ja urheilusta saataisiin irti pientä osaakaan siitä, mitä ne voivat tarjota. Liikunnan ja Urheilun tuet eivät tule nousemaan merkittävästi. Veikkauksen monopolin murtuminen on urheilurahoituksen uhkana, ja historiallisestikin suomalainen investointi liikuntaan ja urheiluun on investointia seiniin. Toimintaan investoidaan hävettävän vähän. Tällä mallilla yhteiskunta voi pahoin, muutoksen voimme tehdä vain me itse.


MITÄ PITÄISI TEHDÄ? (mikään näistä ehdotuksista ei maksa valtiolle tai kunnalle mitään)

- Ratkaisevaa liikuntakulttuurin kehittämisessä on kestävän, jokapäiväisen toiminnan luominen ohjaajia ja valmentajia palkkaamalla.

1. Askel: Perustetaan vapaaehtoinen hyvinvointivero/ maksu, (prosentin osia palkasta), tehdään säännöt kerätyille varoille siten että rahat kohdistuvat auditoilluille seuroille ohjaajien palkkauksen rahoittamiseen, siten että seurat maksavat aina myös oman osuutensa palkasta. Varat voidaan kanavoida vaikka jäljempänä mainitun säätiön kautta.

Esimerkki:
Ajatellaan että Imatralla 15 000 henkeä maksaisi 30€ / henki vuodessa. Seurat kustantaisivat 50% osuuden palkasta jolloin meillä olisi ihmisten liikuttamiseen tarkoitettuja varoja käytössä 900 000€ vuodessa, se riittäisi 25 ohjaajan ja valmentajan palkkaamiseen! (1 vuosipalkka sivukuluineen n. 36 000€) Lasten, nuorten ja myös aikuisten elämä Imatralla muuttuisi radikaalisti paremmaksi, ohjaajia ja valmentajia kaivataan paitsi lapsille ja nuorille, myös aikuisille ja ikääntyville ihmisille! Liikuntapaikat tulisivat samalla erittäin tehokkaaseen käyttöön.

2. Askel, tosin yhtä jalkaa ensimmäisen kanssa. Perustetaan säätiö, jonka säännöt ovat tiukat ja joka tukee ohjaajien ja valmentajien palkkausta, johon sitten voi lahjoittaa ja testamentata varoja tai syntymäpäivälahjoja niin että tiedämme VARMASTI että varat käytetään ohjaajien ja valmentajien palkkaukseen, siis oman kotiseutumme ihmisten hyväksi.

3. Askel, Motivoidaan kunnat ja Kaupungit rakentamaaan ja remontoimaan liikuntapaikkoja yhdessä seurojen kanssa, tavoitteena säästöt. Kaupungit sitoutuvat käyttämään urheiluseurojen työstä syntyneen säästön ohjaajien ja valmentajien palkkatukeen siten että seurat itse maksavat osan palkoista ja kaupunki osan.

4. Askel, Siirrytään 6-8h kokonaiskoulupäivään. Jokaiseen koulupäivään siältyy liikuntaa. Seurojen harjoitukset ovat pääosin iltapäivisin ja perheet voivat illalla viettää yhteistä aikaa ilman jatkuvaa sinkoilua kuljettamaan lapsia harrastuksiin. Opettajien päivät eivät pitene, elleivät he sitten pidä kerhotunteja koulun jälkeen, joista heille myös maksetaan esim. jonkun seuran toimesta.

Vastaavia malleja voi toteuttaa paitsi liikunnassa, myös taiteessa ja kulttuurissa. Nykyisen tietotekniikan aikakautena ei liene mahdotonta lisätä normaaliin verojenmaksuun kohtaa jossa kysytään halukkuutta maksaa vapaaehtoisia veroja.

KAIKKI TÄMÄ SYNTYY MUUTAMAN KYMPIN VUOSITTAISELLA SATSAUKSELLA KUN SATSAAJIA ON RIITTÄVÄN MONTA!

Aloja joille liikunta ja urheilu voivat tarjota kestäviä ratkaisuja ovat mm:

- Terveyden ylläpito, kun yhteiskunta joutuu parin vuosikymmennen sisällä tinkimään merkittävästi SoTe sektorin kuluista, liikunta ja urheilu tarjoavat näille sektoreille merkittäviä pitkän tähtäimen säästöjä jos toimintaa pystytään luomaan.

- Syrjäytymisen ehkäisy, jos ja kun urheilu tavoittaa suuremman osan lapsista, nuorista ja aikuisista, on ihmisillä mahdollisuus käyttää fyysisyyttään ja nauttia siitä yhdessä muiden kanssa. Syrjäytymisen kierre on katkaistavissa.

- Ravitsemuksen kehittäminen, liikunta ja urheilu tarjoavat erinomaisen viitekehyksen oman kehon toiminnan ymmärtämiseen, ja hyvän ravitsemuksen tärkeyden ymmärtämiseen.

- Yhteisöllisyys ja omaan elinympäristöön vaikuttaminen Urheilun pitkän tähtäimen rahoitusmallit tarjoavat osallistumisen kanavia ihan kaikille, myös Sinulle.

- Suomalaisen huippu-urheilun menestyminen maailmalla Huippujen suosio ja media-aika kertovat suoraan meille että huippu-urheilu on meille edelleen tärkeä asia.