sunnuntai 5. elokuuta 2012

Olympiaregatta - Eton Dorney

Herätessäni eilen aamulla luulin lähteväni Lontooseen turistiksi. Aamupalan jälkeen löysin itseni kuitenkin radalle menevästä bussista. Perjatain jälkeen luulin kirjoittaneeni viimeisen blogini näistä kisoista, ja tänä aamuna heräsin kirjoittamaan seuraavaa.

Kisat Dorney - järvellä saattoivat onnistua hyvin noin ulkopuolisen silmin. Olen toista mieltä. Sivuvastainen tuuli ja liian myöhään tehdyt ratojen muutokset tekivät kilpailuista vaikeat hyväksyä, ainakin muutaman lähdön osalta. Sivuvastainen tuuli vaikutti kahden ensimmäisen päivän jälkeen jollain tavalla kaikkiin lähtöihin. Radat 4-6 olivat paremmassa asemassa kuin radat 1-3. Soutajille ja valmentajille oli etukäteen sanottu että kannattaa pyrkiä voittamaan erät jotta varmistaa hyvät lähtöasetelmat seuraavalle kierrokselle. Ratamuutoksia alettiin kuitenkin tehdä vasta perjantaina kahden finaalipäivän jälkeen. Miksi vasta sitten? Tiedämme kuitenkin että marginaalit ovat kovin pieniä ja pienikin saavutettu ja menetetty etu vaikuttaa sekä urheilijan pääkopassa että vauhdissa.

M2x

Uusi-Seelanti voitti radalta 5, hävittyään välierässään Argentiinalle joka sai radan 4. Radalta 6 starttasi välierän kolmonen, Italia, ja radalta 3 toisen välierän voittaja Slovenia. Radat olisi ehdottomasti pitänyt tässä lähdössä vaihtaa siten että välierien voittajat olisivat kilpailleet radoilla 5-6. Uusi-Seelanti olisi saanut radan 3 tai 4, ja Italia radan 1 tai 2. Cop ja Spik saattoivat menettää kultamitalin tämän takia. Kaikki kunnia Uuden-Seelannin mahtavalle taistelulle, mutta en ihan purematta tätä lähtöä niele. Toinen hyötyjä oli Italia joka pääsi hyökkäämään tuulen suojasta mukaan kärkikahinoihin.

M1x - Timin kannalta

Timin puolivälierässä saavuttaneen kakkospaikan olisi pätänyt johtaa siihen että hän olisi välierässä ollut radalla 3 tai 4, ja lähdössä Timin "päävastustajana" ollut Aleksandrov olisi saanut radan 1 tai 2. Aleksandrov pääsi vetämään parhaissa olosuhteissa radalta 6 ja Tim oli vitosella. En usko että Tim olisi voittanut Aleksandrovia vastatuuleen ratamuutoksen turvinkaan, mutta olisimme saattaneet nähdä tiukemman taistelun finaalipaikasta. Sitten kun radat B-finaaliin muutettiin ei Timillä todellakaan ollut mitään jakoa kilpailla ratojen 4-6 kanssa. Tufte veti parhaan kisavetonsa ja pystyi vähän haastamaan radalta 1, mutta hän on Timiä suurikokoisempi ja tehoakin löytyy enemmän.

M4-

Miesten perämiehetön nelonen ratkesi välierässä jossa Iso-Britannia voitti Australian ja pääsi loppujen lopuksi radalle 6, Australian joutuessa radalle 4. USA voitti toisen semin ja sai radan 5. Periaatteessa olympiakulta ratkesi semifinaalissa jossa Iso-Britannia voitti paremman radan finaaliin.

Näitä esimerkkejä löytyy liian paljon. Välierän 3 sija saattoi olla avain hyvään lopputulokseen jos sai finaaliin radan 6. Eräs esimerkki tästä on Australian LM4-. Venekunta oli välieränsä 3. mutta taisteli finaalin voitosta radalta 6. Samaan aikaan radalta 2 startannut välieräkakkonen Sveitsi oli täysin ulkona mitalitaistelusta. Toisen välierän kakkonen, Etelä-Afrikka veti hopealle radalta 5. Mikäli tässä lähdössä olisi tehty tarvittavat muutokset, Tanska ja Iso-Britannia olisi sijoitettu radoille 5-6 ja Etelä-Afrikka ja Sveitsi radoille 3-4. Nähdyn perusteella tulokset olisivat olleet hieman erilaiset. Vääryyttä kärsivat GBR, DEN, SUI ja NED.

Olympiaregatta ansaitsee paremman vesialueen mitä tämä järvi voi tarjota. Ei ole oikein että hyvistä alku ja puolivälieristä palkinto tulee satunnaisesti. Sekään ei tosin ole hyvä että kun mennään finaaliin niin sieltä tullaan aina kiilan muodossa ja mitaleista pystyy taistelemaan vain 3-4 joukkuetta. Tällaisten tilanteiden varalle on kehitettävä erilaisia ratkaisumalleja, jopa niin että kisaformaatti voi muuttua sen mukaan millä formaatilla saavutetaan "oikeudenmukaisin" tulos. Lähtöjä voi vetää 2 joukkuetta kerrallaan, siten että voittajat jatkoon ja häviäjät keräilyyn. Ensimmäisen kierroksen jälkeen olisi mahdollista myös se, että valmentajat valitsevat suojattiensa radat ensimmäisen kierroksen tulosten mukaisessa järjestyksessä tuntia ennen lähtöä. Mikäli olosuhteet ovat hyvät voidaan kilpailut viedä läpi "normaalisti". Aikataulua on myös voitava rukata siten että kilpaillaan siihen vuorokaudenaikaan kun olosuhteet ovat hyvät. Olisi mielestäni ollut täälläkin paikallaan kilpailla 7-10 aamulla, jolloin olosuhteet olivat parhaat ja ennen kaikkea tasapuolisimmat. Uskon että yleisö olisi löytänyt kilpailut siihenkin aikaan ja TV-yleisö olisi voinut nauttia näillä aikavyöhykkeillä soutupainotteista aamupalaa.

Joka tapauksessa eilinen päivä Brittien ohella oli Tanskan ja Tshekin. LM2x voitti britit radalta 5 brittien päästessä kisaan radalta 6. En tiedä mitä briteille tapahtui ensimmäisen startin jälkeen, mutta lähtö uusittiin hieman kyseenalaisesti. Sääntöjen mukaan 100m jälkeen lähtö vedetään maaliin, jos joku keskeyttää niin se on heidän oma asiansa. Tässä tapauksessa tuomari kuitenkin pysäytti koko lähdön. Sitäkin parempi että eivät voittaneet lähtöä. Fie Erichsen voitti Tanskalle hopeamitalin Tshekin Mirka Knapkovan vanavedessä. Mirka oli suvereeni ja voitti ylivoimaisesti, mutta Erichsen teki loistavaa työtä ja pystyi pitämään Australian Kim Crown takanaan.

Suomen koko mitalisaalin näissä karkeloissa on 0. Tanskan soudun saalis on 1-1-1, ja Tshekin soutajien saalis 1-1-0. Toivon että suomalainen urheilu on nyt pohjalla josta saa jaloilla ponnistettua tukevasti ylöpäin.







perjantai 3. elokuuta 2012

Day 7 - Blown away, again

Tää homma on sitten tässä. On varmaan helppo ajatella että joku meni totaalisesti vikaan harjoittelussa kun pari ekaa vetoa kulki loistavasti ja sitten tyssäsi.

Tim veneineen painaa n. 100kg ja seuraavaksi kevein vastustaja n. 108kg, raskaimmat n. 120kg. Hommasta pääsee aika hyvin jyvälle jos kokeilee kumpi lentää viiden sekuntimetrin vastatuuleen kauemmas, pingispallo vai squashpallo. Ja sitten sama myötätuuleen. Eihän Timin painoero vastustajiinsa ole prosenteissa lähelläkään sitä eroa joka pingis ja squashpalloilla on, mutta asia sinänsä on sama. Erokin on aika suuri, 8-20%. Olisi mukava jos joku matemaatikko osaisi tuosta laskea kitkan huomioon ottaen sen mikä on teoreettinen totuus. Mulle homma ainakin valkeni.

No, hommaan lähtiessä tiesin että tämä riski tässä on. Olympiaennätys jäi Timille ja sitä voi siinä vaiheessa ehkä jo hymyillen katsoa kun Rion kisoja vedetään niin ainakin ensimmäisissä alkuerissä näkyy ruudussa olympiaennätys, ja toivottavasti sen tekijäkin. Edellinen ennätys kesti vuodesta 1996 saakka, joten voihan se näkyä kuvissa pitkäänkin.

Edessä on kotimatka sunnuntai-aamuna. Sitä odotellessa, end of transmission.

PS. Tänään oli sitten tarjolla koko show, vaihdettiin radat ja niin pois päin...on vaan nieltävä ja hyväksyttävä että tämä on ulkolaji ja siinä kilpaillaan monenlaisissa olosuhteissa. Kysymykseen että tuntuuko nyt mukavalle, voin vastata ihan suoraan että ei tunnu. Tyhjä olo, tuntuu että olisi epäonnistunut, vaikka tietää että ei olekkaan.

torstai 2. elokuuta 2012

Day 6

Katselin lähtöjä pyörän selästä ja jouduin huomaanmaan että kova sivutuuli ja lopussa sivuvastainen tuuli teki tepposet monelle 1-2 radoilla soutaneelle joukkueelle. Näiltä radoilta oli äärimmäisen hankala nousta A-finaaliin tai mitaleille. Radoilta 5-6 nähtiin sensijaan paljonkin yllättävän hyviä suorituksia. Soutu on ulkoilmaurheilua ja se on pitänyt hyväksyä leikkiin ryhtyessään.

Taistelutahto ja viivalle asti kilpaileminen olivat kuitenkin suuremmassa roolissa kuin tuuli. Sekä kevyessä nelosessa että miesten pariairokaksiossa yksi joukkue yritti päästä irti, mutta ajettiin kiinni. Tanska oli kullassa kiinni vielä 250m ennen maalia, mutta Etelä-Afrikka radalta 5 pystyi puristamaan loppumetreillä ohi. Ohi ehti myös Iso-Britannia radalta 3. Erot olivat sekunnin osia, soutuviihdettä parhaimmillaan. Olen iloinen siitä että Ebbesenin mitaliketju ei katkennut.

Pariairokaksikssa Slovenian Cop ja Spik olivat reilusti kärjessä puolivälissä, Italian Sartori-Battisti hivuttautui kuitenkin kohti kärkeä ja taisi jossain kohden johtaakin kilpailua, mutta Uuden-Seelannin Cohenin ja Sullivanin armoton peräänantamattomuus palkittiin jälleen kerran marginaalisella voitolla. En voi muuta kuin ihailla sitä valtavaa määrää sisua ja sydäntä jolla tämä parivaljakko kilpailujaan vetää. Palkintojenjaossa kävi ilmi selvästi myöt yleisölle herrojen koko, kaverit ovat Timin kokoluokkaa, jopa vähän pienempiä, ja kyllä, heillä oli onneakin mukana tuuli kävi sivusta, ei vastaan ja heillä oli rata 5 joka oli paremmin tuulen suojassa loppumetreillä kuin Slovenian rata 3. Slovenian kaksikolle hattu nousee poikkeuksellisen korkealla. Sydneyssä kisat käytiin 12 vuotta sitten ja sama pari otti silloin voiton, nyt pronssin.

Meille päivä oli odottelua, B-finaaliin huomenna ladataan se mitä ladattavissa on. Toivon samalla että radat eivät nouse suureen rooliin huomisessa kilpailussa. Tim on B-finaalissa radalla 6, joten siinä mielessä pientä tuuria kotiin päin. A-finaalissa Lassi on radalla 2. Tuuli käy joka tapuksessa kutosradan puolelta ja ennuste näyttää reipasta tuulta, eli siltä laidalta on piirun verran helpompi tulla. Harmi että Aleksandrov joutuu kisaan radalta 1. Hacker puolestaan pääsee kisaan radalta 6 ja Campbell radalta 5. Huikea kisa tulossa. Turha veikkailla voittajia. Huomenna nähdään, mutta voi olla että tuuli tuo mukanaan yllätyksiä!

keskiviikko 1. elokuuta 2012

Day 5 - blown away

Välierässä Tim joutui taipumaan paremmilleen ja tyytymään paikkaan perjatain B-finaalissa. Analysoin alla hieman tilannetta. En halua selitellä, vaan analysoida. Analyysillä en pyri muuhun kuin siihen että ymmärrämme suoritusta ja siihen vaikuttavia tekijöitä.

Alkuerässä kilpailut käytiin myötätuuleen, puolivälierissä sivutuuleen ja välierissä vastatuuleen. Kilpailun jälkeen Timin ensimmäinen kommentti oli että "I got blown away" lähes samaan hengenvetoon hän kiitti siitä työstä jonka olemme tehneet ja kysyi että olenko pettynyt häneen.

En voi olla pettynyt urheilijaan joka on kilpaillut kykyjensä äärirajoilla ja kehittynyt huimasti viime kesästä tähän kesään. Testit ovat menneet hyvin ja harjoittelu on ollut tasapainoista ja ajoittain todella kovaa. Jos vertaillaan semifinaaleja hieman; Tim 1000m väliajoissa toisessa erässä soutanutta Hackeria 0,4 kymmenystä edellä. Hacker oli tuossa vaiheessa kolmantena ja piti sijansa loppuun. En voi pitää Timin soutua heikkona, hän vain joutui maksamaan hintaa lyhyehköstä varrestaan ja kevyehköstä massastaan.

Fysiikan lait ovat tuulilosuhteiden kannalta lajissamme sellaiset että kilpailijan ja veneen massa yhdessä pitävät yllä vedossa saavutettua nopeutta palautusvaiheen yli. Kitka hidastaa vauhtia joka tapauksessa, mutta suurempi massa pitää nopeutta yllä paremmin suuremmasta kitkasta huolimatta. Tim painaa n. 10-20kg vähemmän kuin hänen kilpakumppaninsa. Pienempään mieheen mahtuu tehoa vähemmän kuin suureen, vaikka suhteellinen teho olisikin suuri. Historia tuntee pienikokoisia olympiavoittajia avoimessakin luokassa, mutta menestystä ei ole saavutettu vastatuulen vallitessa, ainakaan sellaisen 4-5m/s tuulessa joka sääennusteen mukaan radalla oli.

EN sano että myötätuulen tai tyyneen Tim olisi finaaliin päässyt, vaan että hän olisi niissä olosuhteissa ollut paremmin mukana taistelussa finaalipaikasta. Taistelu paikoista on äärettömän kovaa ja pienenkin tasoituksen antaminen johtaa yleensä tappioon. Aleksandrov ei voittanut Timiä tuulen vuoksi vaan omaa hyvyyttään. Huippu-urheilussa marginaalit ovat pienet ja monet asiat vaikuttavat lopputulokseen. Tim ei ole ollut koskaan kotonaan vastatuulessa, mutta olisin toivonut että hän olisi taistellut maaliviivalle asti. Henkinen kantti petti siinä vaiheessa kun Tim yritti hivuttautua Alexanderin rinnalle, ja Alexander vastasi vetämällä lisää kaulaa.

Keskustelimme tehdystä työstä ja totesimme että on aika turhaa olla pettynyt. Harjoittelu sujui hyvin ja Tim on mielestään paremmassa kunnossa kuin koskaan aiemmin. Olemme onnistuneet, mutta tulos jäi realisoitumatta parhaalla mahdollisella tavalla. Vastatuuli sopii toisille urheilijoille ja myötätuuli toisille. Lassi Karoselle (105kg) tämänpäiväinen keli jossa on piukea vastainen, mutta ei isoja aaltoja näytti sopivan erinomaisesti. Toivotaan siis että kelit jatkuvat samanlaisina ja länsinaapuri ottaa mitalin. (ja että Timin olympiaennätys jää näiden kisojen jälkeen voimaan ;)

Perjantaina on edessä B-finaali ja sunnuntaina kotimatka.