perjantai 27. helmikuuta 2009

Hiihtoa ja muutakin urheilua

Hiihdon MM-kilpailut Liberecissä alkavat lähestyä kalkkiviivoja. Suomalaiset naiset ovat osoittaneet voimansa ja miehetkin palanneet mitalikantaan tähän mennessä jo kolmella pronssilla. Jo nyt voi sanoa että menestys on ollut loistava, onnittelut vaan sinne hiihtojoukkueen suuntaan! Naisten menestyksen takana eräänä merkittävänä tekijänä on Jarmo Riski. Riskin tilannehan on tunnettu, mutta leikitäänpä ajatuksella että hän ei olisi toimitsijakiellossa.

Mielestäni on Suomen Hiihtoliiton onni että Riski on toimitsijakiellossa, sillä ilman kieltoa hänet olisi näytöillään palkattu ulokmaille jo aikaa sitten! En tunne Riskiä enkä tiedä hänen halukkuudestaan muuttaa maisemaa, mutta luulisi että tarjouksia olisi ainakin ropissut. Kävin pari vuotta sitten kuuntelemassa Riskin ajantuksia harjoittelusta ja täytyy sanoa että ajatukset kuullostivat silloin ja kullostavat edelleen varsin järkeviltä. Tasapainoa, vartalonhallintaa, monipuolisuutta ja niin edelleen. Lyhyesti sanottuna modernia kestävyysurheiluvalmennusta.

Oma työni Tsekkisoutajien parissa jatkuu taas leirien välillä Prahassa sisäsoudun merkeissä. Leiri oli kokonaisuudessaan onnistunut. Kilpailukausikin tuli avattua Fisa Team Cupissa 1000m matkalla kahdella kaksikolla ja yhdellä yksiköllä. Vitasek - Jirka voitti kaksikon ja Melichar - Dolecek oli toinen. Buzrla oli yksikössä neljäs. Sijoitukset näyttävät hyviltä, mutta täytyy sanoa että osanottajakaarti ei ollut kovin laaja. Tulokset: http://www.fisateamcup.es/web/resultadosxv.php
Viikon päästä lähdemme jälleen Sabaudiaan kahden viikon leirille, siellä harjoitellaan vielä etupäässä yksiköitä, mutta jonkin verran myös kaksikoita. Ehkä suurin tavoite soututekniikan on saada airo menemään veteen ennen kuin jalkatyö alkaa.

Onnittelut näin Blogini välityksellä Hanna Tuomiselle, joka jälleen kerran voitti sisäsoudun Maailmanmestaruuden naisten kevyessä 30+ luokassa. Aika oli tällä kertaa 7:09,6!

torstai 12. helmikuuta 2009

Sevilla ja Tsekin sisäsoutumestaruuskilpailut

Saavuimme Sevillaan leirille maanantaina 9.2. Leirirupeama on kaksi viikkoa. Tähän mennessä kelit ovat olleet suotuisat ja soutajien kädet ovat jo hyvin rakoilla. Ensi kosketus soutajien soututaitoon on saatu ja tuntuu hyvältä olla oikeissa töissä, moottoriveneessä. Parannettavaa soututekniikassa kyllä löytyy ja urheilijoiden motivaatio soututaidon kehittämiseen on hyvä. Muista maista täällä ovat Hollantilaiset, mutta ensi viikolla tulee lisää sillä viikon lopulla soudetaan Fisa Team Cup joka yleensä on kerännyt jonkin verran osallistujia...

Sisäsoudun Tsekin mestaruuskilpailut

Ondrej Synek oli kisojen hahmo vetämällä uuden Tsekin ennätyksen 5:41,8. Vaclav Chalupa osoitti jällen todeksi sen että kunnossa voi pysyä ikääntymisestä huolimatta. Vuonna -67 syntynyt konkari pokkasi kakkostilan ajalla 5:49,4. Loistava suoritus sarallaan. Miesten kevyessä syntyi myös uusi Tsekin ennätys Jan Vetesnikin vetäessä 6:10,4. Omat valmennettavani vetivät kohtalaisesti, eivät loistavasti, mutta eivät huonostikaan. Kuuden miehen keskivauhti oli 6:02,5 ja keskipaino 93,8kg. Puolan olympialaisissa voittaneen pariaironelosen miehistön keskivauhti ergolla on n. 5:57 ja keskipaino 92,7kg. Yksiköllä joukkue pystyy taittamaan matkan n. 7 minuuttiin. Matkaa noihin parametreihin siis on, mutta en pidä niiden saavuttamista mitenkään mahdottomana. Lontooseen mennessä täytyy tosin edelleen pystyä parantamaan Puolaankin verrattuna. Naisten voittaja Pavlina Ziskova veti 6:49,2 ja kaksikkonaiset 6:54,2 ja 7:00,6 Täydelliset tulokset löytyvät tsekin soutuliiton sivuilta.

http://www.czechrowing.cz/xvi-mezinarodni-mistrovstvi-cr-2009-v-jizde-na-veslarskem-trenazeru-

Kielitaito täällä toivottavasti kehittyy. Kommunikaatio tapahtuu kämppäkaverini, kevyiden miesten valmentaja Kuprivan kanssa saksaksi ja soutajien sekä fyssarin kanssa englanniksi ja tsekiksi. Tsekki ei kyllä kovin paljoa vielä taivu, mutta oppikirjat ovat mukana ja koitan iltaisin niitä myös tutkailla. Täytyy sanoa että kielioppia ainakin riittää.

Valmentajakollegoistakin kuuluu sen verran että Josy Verdonkschot, eli Hollannin kevyttä pariairokaksikkoa olympiakultaan saakka valmentanut herra, valmentaa tätä nykyä Italian naisten päävalmentajana. Saksan naisten päävalmentaja Jutta Lau puolestaan keräsi kamppeensa ja muutti Kiinan naisten päävalmentajaksi. Soutuliitossa Suomen puolessakin on uusi toiminnanjohtaja, täytyy toivottaa hänelle onnea uuteen soudun kannalta tärkeään tehtävään, siis ONNEA!

keskiviikko 4. helmikuuta 2009

Sisäsoutua

Oli ensimmäinen kerta sitten vuoden 1988 kun en ollut mukana järjestämässä tätä soutajien talven kohokohtaa. Järjestelyt sujuivat pikkulintujen laulaman mukaan hyvin ja muutamia hyviä tuloksiakin tehtiin. On mielenkiintoinen suorittaa vertailu suomalaisesta versiosta Tsekin kanssa. Täällä kisat ovat tulevana lauantaina 7.2. Olomoucissa. Tuloslistoja katsellessa voisi aina toivoa parempia tuloksia ja enemmän osanottajia, mutta karu totuus on että Suomi on pieni maa, ja Geiger kova soutaja. Ainutlaatuinen mestaruuksien putki sai jälleen jatkoa. Geigerhän voitti tuossa aiemmin jo ikäluokkansa Euroopan mestaruuden. Nyt miehellä on "muutama" suomen mestaruus, Euroopan mestaruus ja kovimpana saavutuksena avoimen ikäluokan maailmanmestaruus vuodelta 1997, loistavalla SE-ajalla 5:46,6. Suhteessa miehen kokoon suoritus on uskomattoman kova.

Tsekin ennätys on Ondrej Synekin 5:42,?. Saa nähdä onnistuuko hän parantamaan sitä. Muutama viikko sitten syntyi uusi Tsekin ennätys 6 km testissä joten eväät ovat olemassa. Kaiken kaikkiaan alle 6 minuutin miehiä pitäisi löytyä lähemmäs 10, mieluummin vähän ylikin. Parhaat juniorit vetänevät hieman kuuden minuutin pintaan. Miesten kevyissä Vetesnikin veljeksiltä voidaan odottaa 6:11-6:13 väliin meneviä tuloksia, naisten parhaiden vedellessä hieman alle 6:50. Tässä joukossa ovat myös Jitka Antosova ja Gabriela Varekova jonka suomalaiset soutufanit oppivat tuntemaan Minnan ja Sannan kilpakumppaneina avoimessa luokassa.

Henrik Stephansen

Talven kovimmasta sisäsoututuloksesta on tähän mennessä vastannut Tanskalainen parikymppinen kevyen luokan soutaja. Mies veti Tanskanmestaruuskilpailuissa käsittämättömän ME:n 5:58,5. Siinä on Eskild Ebbesenillä manttelinperijä, ainakin noin konehuoneen puolesta. Kevyen luokan painoraja on miehillä 75kg. Otetaan esimerkiksi vertailuun Puolan 3 peräkkäistä MM-kultaa ja Olympiakullan voittanut miehistö. Ergokeskiarvo n. 5:57 ja painokeskiarvo n. 92 kg. Vertailu kertoo että Stephanseniin mahtuu käsittämätön määrä tehoa kokoon verrattuna. Jäämme odottamaan suorituksia avovesillä. Toisen vertailun voi tehdä Valko Venäjän jättiläiseen Pavel Shurmeihin. Pavel voitti Euroopan mestaruuden ajalla 5:42,? ja painaa joidenkin lähteiden mukaan jopa 117kg. (Kaikkien lähteiden mukaan yli 110kg) Täytyy sanoa että mieluummin ottaisin veneeseeni muuan Stephansenin.

Onnitelut Kalliossa hyviä suorituksia vetäneille soutajille ja järjestelyorganisaatiolle!