torstai 26. kesäkuuta 2008

Pronssia Puolasta

Poznanin Maailmancup osoitti että kulkemamme tie on tähän asti ollut oikea. Vauhti kasvaa kauden edetessä, niin kuin aiemminkin. Olisi valtava riski pyrkiä vetämään kovaa koko kauden ajan vaikka jotkut ovat siihen joskus pystyneetkin (LM2xDEN, 2007). Olemme tietoisesti vuosi toisensa jälkeen uhranneet harjoitteluun ensimmäiset MC osakilpailut sillä ajatuksella että ne vain valmistavat meitä kauden pääkilpailuihin.

Yläkanttiin

Pronssi oli odotusten ylärajoilla. Odotin tosin vahvempaa esitystä ainakin Uuden-Seelannin hallitsevilta olympiavoittajilta, Caroline ja Georgina Evers-Swindelleiltä. Heidän veneensä ei Puolassa kulkenut, liekö syynä liika harjoittelu tai sairaus, nähdään varmasti sitten Pekingissä. Naisten fysiikka (C2 2000m n. 6:30) on kuitenkin sitä luokkaa että he olisivat jo perussuorituksella paljon korkeammalla tuloslistoilla. Nyt he jäivät kauas perussuorituksestaan, todella kauas. Voi olla että he ovat ottaneet harjoittelussaan kovan riskin ja ovat vetäneet kesäkuun todella kovaa, mutta siihenkin nähden sisarukset vaeltavat yössä. Ilmeet eivät olleet iloisia vaan lähinnä apeita. Tsekki oli toinen joukkue jolta odotin enemmän. He eivät kuitenkaan ole aivan viime vuotisella tasollaan. Italia oli hienoinen yllätys.

Hollanti ja Usa Pekingin kevyeen kaksikkoon

Olympiakarsinta meni odotusten mukaan. Hollanti oli jopa ylivoimainen ja USA ylivoimainen kakkonen. Usan tytöt näyttivät kyllä kummallisen apeilta kisan jälkeen, seikka jota ihmettelin. Ehkä selitys löytyy seuraavasta. He ovat joutuneet vetämään kovaa ensin omiin karsintoihinsa, sitten Luzernin Maailmancupiin ja nyt vielä Puolassa. Ehkä takki alkaa olla tyhjä. On yllätys jos he vetävät mitalivauhtia Pekingissä. Hollannilla on siellä enemmän sanottavaa. Soutu on heillä hyvässä kuosissa. Vaikka näin sanonkin ovat myös he joutuneet varmistamaan hyvän kuntonsa vetämällä kovaa ennen Puolaa. Miten se näkyy Pekingissä, sen näemme aikanaan.

Ilona

Ilona veti kohtuullisen suorituksen, 9. sija ja oma ennätys (7:45) keräilyssä kertovat että Ilona on menossa oikeaan suuntaan MM-kilpailujen lähestyessä. Sinead Jennings oli jälleen mukana naisten kevyessä yksikössä hyvällä menestyksellä. Nyt sijoitus kakkonen. Jennings yritti koko olympiadin löytää paria kaksikkoon mutta vaikka monen kaverin kanssa soutikin ei vene koskaan kulkenut sillä tavalla kuin ehkä olisi voinut odottaa. Nyt sitten hän on yhtenä Ilonan vastuksista Linzissä.

keskiviikko 11. kesäkuuta 2008

Saksalaisittain

Saksan kahdeksikko sai kenkää pari kuukautta ennen Olympialasia!

Suomessa on monesti ihannoitu Saksalaista tapaa tehdä urheilua. Aina kaikki ei kuitenkaan ole niin kuin pitäisi. Saksan miesten kahdeksikko jota pidetään saksalaisen soudun lippulaivana erotettiin valmentajineen päivineen alkukesän huonojen suoritusten jälkeen. Miehistö koostui pääosin vuoden 2006 maailmanmestareista jotka olivat myös vuonna 2007 hyvässä iskussa, silloin MM-hopealla. Joukkueen oli annettu ymmärtää että heillä oli työrauha kohti Pekingiä ja he olivat tähdänneet kuntohuippunsa sinne. Paniikkinappula runtattiin kuitenkin liiton johdon taholta pohjaan jo hyvissä ajoin, seurauksena koko saksalaista soutumaailmaa kuohutava farssi. Nykyisen kilpaurheilun aikakaudella, jolloin satsaukset henkilötasolla ovat todella kovia, tällainen päätös saa urheilijat helposti jättämään koko lajin ja murentaa soutajien luottamuksen liittoa kohtaan. Liiton tulisi olla luotettava yhteistyökumppani, eikä tuulen lailla käyvä organisaatio.

Haastava kokonaisuus

Soudussa tavoitteena on maksimoida suorituskyky ja saada aikaan hyvä harmoninen ja yhtenäinen tekninen suoritustaso ja ajattelumalli koko joukkueelle. Kokonaisuus on niin suuri ja harjoittelua vaativa että olisi yllätys jos uusi Saksan joukkue saavuttaisi harmonian kovin nopeasti vaikka soutajat fyysisesti olisivatkin hyvässä kunnossa. Harmonian puute johtaa poikkeuksetta huonoihin tuloksiin ja siihen ei ole varaa edes saksalaisilla. Valmentajana minun mahdoton ymmärtää Saksan liiton ratkaisua. Onko kysymys ihmissuhteista, politiikasta, rahasta vai mistä, mene ja tiedä. Saksan vastustajat ainakin huokaisevat helpotuksesta. Olympia-altaassa on yksi potentiaalinen voittajasuosikki vähemmän!

Suomalainen Peking-projekti

Naisten kaksikkoprojekti etenee aikataulussa. Luzernin kaksi yhdeksättä sijaa olivat kelvollinen suoritus. Harjoituksissa vauhdit ovat olleet paranemaan päin ja soutuun on tullut sitä helppoutta jonka kesä tuo aina tullessaan sekä lämpötilan nousemisen että kilpailuiden myötä. Poznania kohti mennään hyvissä tunnelmissa, odotettavissa on vauhdin asteittaista kehittymistä. Aika näyttää soudammeko Puolassa kaksikon osalta kevyttä vai avointa. Olen laskenut meille plussaksi sen että voimme tähdätä kaiken, myös painot, suoraan Pekingiin. Liian aikainen painon pudottaminen heikentää harjoittelun laatua joten emme ole siihen syyllistyneet.

Mikäli olisimme Saksan joukkueessa olisin varmasti jo saanut kenkää, samoin kuin soutajatkin, ovathan alkukesän tulokset paperilla olleet heikkoja mutta tietäen tähtäimen, ajoituksen ja olosuhteet, odotan tulevaa rauhallisin mielin.